Ćosić: Poruke o retrogradnosti Trivićeva treba poslati onima koji šire mržnju

81
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić upitao je narodnog poslanika Jelenu Trivić da li je politika i želja za vlašću toliko zaslijepila da ne vidi ništa osim isključive političke borbe i pokušaja stvaranja naklonosti kod biračkog tijela.

– Da li ste spremni do te mjere da vrijeđate svoje sunarodnike koji se bave politikom na drugačiji način od Vas samo da biste se nekom dopali i da bi jedan dio biračkog tijela Vas okarakterisao kao „glas razuma“, a nas kao „retrogradne“ – napisao je Ćosić na svom „Fejsbuk“ nalogu, reagujući na optužbe Trivićeve da je SNSD retrogradan i svrstala ih uz SDA kao vodeću bošnjačku partiju.

Ničim izazvana, dodao je Ćosić, gospođa nas svrsta uz one koji u ovoj složenoj i veoma često nepravedno nesrećnoj zemlji ovih dana, u značajnoj mjeri, pozivaju na sukobe i provociraju incidente.

Ćosić je rekao da bi možda shvatio i razumio ono što je izgovorila Trićeva da postoji ijedna izjava predsjednika, funkcionera ili člana SNSD-a koja najmanjim svojim dijelom poziva na bilo kakav sukob.

– Gospođo Trivić, nedavno je kao vrhunac poziva na razgovor, razumijevanje, mir i toleranciju predsjednik Milorad Dodik izjavio da neće „žrtovati mir zbog Republike Srpske“. Ima li snažnije i privrženije izjave miru i pozivu na razgovor i vraćanje u političke okvire i razgovore od ove izjave? A sjećate li se nekadašnje izjave koja se odnosi na žrtvovanje mira zbog BiH? Poređenje ove dvije izjave treba sve da Vam kaže – poručio je on.

Ćosić kaže da ne može da prihvati to da bez ikakvog osnova ljude iz jedne političke partije koji sve vrijeme pozivaju na razum, na razgovor, na uvažavanje drugačijeg političkog mišljenja, na stav u kojem se štite interesi jednog naroda, a ne obezvređuju interesi druga dva, predstavljate lošim, bez razuma i, na kraju, „retrogradnim“.

– U ovim danima praštanja, danima mira i ljubavi, iskreno želim da shvatite da nije svaki dan onaj u kojem treba kritikovati svoje političke protivnike po svaku cijenu i na svaku moguću temu. Iskreno želim da shvatite da niko u Republici Srpskoj, bio na vlasti ili u opoziciji, ako gledamo politički, ne podgrijava ili provocira sukobe, priželjkuje sukobe, organizuje akcije ili aktivnosti koji simuliraju ratna okupljanja – ukazao je on.

Ćosić je istakao da se srpski narod oslobodio mržnje i loših osjećanja prema drugim narodima.

– Bilo je pojedinaca, to moramo sebi priznati, koji su loše mislili, željeli i uradili pripadnicima drugih naroda. Ali danas ih nema. Katarza kroz koju smo mi kao narod prošli je katarza koja je u krajnosti donijela ljubav. Ljubav prema svom narodu i osjećaj poštovanja i uvažavanja drugih naroda. Bez grama mržnje – naveo je on.

Ćosić je ukazao da bi Trivićeva, ako sebe smatra zrelom političarkom, poruke koje ukazuju na retrogradnost trebalo da usmjeri prema onima koji šire mržnju i pokušavaju da izazovu incidente.

– Pozovite na razum, gospođo Trivić, ove što skrnave i lome ploče, ove što marširaju, ove što ponovo učlanjuju u organizacije koje su dovele do rata devedesetih godina prošlog vijeka. Slike Vam sve kažu. Kod nas ih nema, niti će kada biti. Nemojte nas, svoje sunarodnike – poručio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.