Crkveni velikodostojnici sa zastavom ispred Bijele kuće u Vašingtonu

62
Foto: mitropolija.com

Izaslanici Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, episkop dioklijski Metodije i protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, završili su posjetu Vašingtonu interesantnom fotografijom ispred Bijele kuće.

Velikodostojnici SPC slikali su se sa zastavom „miholjski lavarum“ koja je jedna od simbola litija u Crnoj Gori, a vezuje se za uspostavljanje arhiepiskopije na Miholjskoj Prevlaci u manastiru Arhangela Mihaila.

Predstavnici Episkopskog savjeta sastali su se sa predstavnicima kancelarije Čeli Pingri, članice Kongresa koja obavlja funkciju kopredsjedavajućeg „crnogorskog kokusa“ u Kongresu SAD.

Tokom sastanka izaslanstvo Episkopskog savjeta upoznalo je kancelariju gospođe Pingri sa činjenicama o ugroženosti ljudskih prava i „ozakonjenog progona Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“, preneto je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Kopredsedavajuća „crnogorskog kokusa“ u Kongresu SAD-a se takođe srela i sa predsjednikom Skupštine Crne Gore, Ivanom Brajovićem, koji je u Vašington stigao povodom prisustva Molitvenom doručku.

Mitropolija je prenijela da je Pingri jasno izrazila svoju ličnu zabrinutost povodom krize u Crnoj Gori i podsjetila da su za Kongres SAD-a ljudska prava i njihovo poštovanje stvar od suštinskog značaja, uprkos svim pokušajima Brajovića da u svojim susretima sa američkim državnim službenicima porekne nedobronamjernost posljednjih zakonodavnih poteza crnogorske države prema SPC i njenim eparhijama u Crnoj Gori, piše na sajtu Mitropolije.

Pingri je istakla i da će ona sama temeljno razmotriti stanje ljudskih prava u Crnoj Gori i da će nadzirati njihovu zaštitu.