Čubrilović: Konstatovano činjenično stanje, prihvatiti da je Dodik predsjednik

18
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da Centralna izborna komisija BiH ništa drugo nije mogla osim da konstatuje da je kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio najviše glasova na izborima za predsjednika Srpske i da tu činjenicu svi moraju da prihvate.

Čubrilović je rekao Srni da je najnovija odluka o utvrđivanju rezultata opštih izbora u BiH pokušaj vađenja CIK-a iz nezakonitih radnji u koje je ta institucija sama sebe uvukla.

– CIK nije mogao ništa drugo nego konstatovati činjenično stanje kada je riječ o izborima u koje mi nismo nijednog trenutka sumnjali – rekao je Čubrilović i dodao da je današnja odluka i za obične građane došla kao jedna olakšavajuća okolnost.

On je najavio da će Srpska, po proglašenju konačnih rezultata izbora, što se očekuje 2. novembra, krenuti u konstituisanje nove Vlade, saziva Narodne skupštine i svega ostalog.

– Dobro je što će Skupština i u ovom starom sazivu usvojiti budžet Srpske za 2023. godinu. U suštini, ista ekipa ljudi priprema sve što sam spomenuo tako da će se moći nesmetano i bez većih problema nastaviti sa radom. U vezi s tim, budžetski korisnici neće ni osjetiti da je ovo bio jedan krizni period – rekao je Čubrilović, koji je i lider DEMOS-a.

On očekuje da se sada u društvu spuste političke i ostale tenzije kako bi se građani okrenuli redovnim poslovima.

– Treba da se spuste tenzije. Nije nikakvo ratno stanje. A činjenice se moraju prihvatiti na ovaj ili onaj način. Što ih prije prihvatimo, to bolje za sve – rekao je Čubrilović.

CIK BiH donijela je danas u Sarajevu dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH, prema kojoj je potvrđeno da je kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio najviše glasova na izborima za predsjednika Republike Srpske održanim 2. oktobra.