Čubrilović: Za SDS i PDP presudni lični i stranački interesi

19
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da su lični i stranački interesi presudili nad opštim, a stranački nad interesima Srpske kada su SDS i PDP u Parlamentarnoj skupštini BiH podržali da se po hitnom postupku u proceduri nađe Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH u sadašnjem sastavu.

– Žao mi je što neke stranke nisu mogle da ispoštuju svoje odluke jer su zaključci Narodne skupštine usvojeni jednoglasno kada je riječ o strankama iz Republike Srpske – istakao je Čubrilović.

On je dodao da postoji mogućnost zaštite u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Nije dobro da se dijelimo već prvom prilikom poslije jednoglasno donesenih zaključaka – kaže Čubrilović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je da se po hitnom postupku izjasni o Prijedlogu zakona o prestanku mandata VSTS u sadašnjem sastavu koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić.

Hitna procedura usvojena je sa 23 glasa „za“, 14 „protiv“ i jednim uzdržanim, odnosno uz dovoljnu opštu i entitetsku većinu. Hitnost su iz Republike Srpske podržali SDS, PDP i Adil Osmanović iz SDA.

Narodna skupština Republike Srpske ranije je donijela zaključak kojim su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.