Cvijanović: Epidemiološka situacija zavisi od odgovornosti svakog pojedinca

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala je građane Srpske da se pridržavaju mjera zaštite s ciljem sprečavanja širenja epidemije virusa korona, te da epidemiološka situacija zavisi od svakog pojedinca i njegovog odgovornog odnosa prema tim mjerama.

– Cijeli fokus je na pridržavanju mjera zaštite. Niko se nije nadao da će u devetoj nedjelji doći do porasta oboljelih kada se očekivao smiraj epidemije i stavljanje stvari pod kontrolu. Od našeg ponašanja zavisiće buduće odluke nadležnih organa – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je epidemiološka situacija u prethodnom periodu bila takva da se od 27. aprila krenulo sa relaksacijom određenih mjera, a od 1. maja predviđen je opušteniji i malo relaksiraniji režim kada je riječ o kretanju, nabavci, kupovini, dok bi ostale na snazi sve one mjere koje podrazumijevaju socijalnu distancu, ličnu zaštitu i zabranu okupljanja u grupama.

– Međutim, pratićemo situaciju kako će se sve to odvijati. Vrlo je moguće da ponovo dođe do pooštravanja mjera i da se neke stvari koje su relaksirane ponovo vrate. Nakon posljednjih podataka i porasta broja oboljelih, sigurno je da će doći do pooštravanja kazni za one koji ne poštuju takve mjere, koje će biti na snazi jedan duži perio – naglasila je Cvijanovićeva za N1.

Ona je dodala da su zvaničnici Srpske bili optimisti, te da je Vlada namjeravala oko 11. maja da predloži da se ide sa ukidanjem vanrednog stanja.

– Do tada ima još dovoljno vremena da procijenimo stvari. Ja se i dalje nadam da će se to desiti, da će se steći pretpostavke i uslovi za tako nešto ali struka je ta koja će se slušati, jer organi sami ne donose odluke, niti kopiraju šta rade drugi. Naši stručnjaci veoma pažljivo prate situaciju i na osnovu njihovog stava donosićemo odluke. Trenutno imamo novi momenat, a to je da dva dana uzastopno imamo drugačiju sliku i situaciju u vrijeme kada bi trebalo da dođe do smiraja i o tome moramo da vodimo računa – ukazala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da niko ne želi da dođe do eksplozivnog rasta zaraze, mora se zaštiti zdravstveni sektor i ne smije se dozvoliti da tu dođe do kolapsa.

– Ako dođe do kolapsa tog sektora, vi posljedično više nemate adekvatnu njegu i brigu za ljude – upozorila je predsjednica Srpske, dodavši da iako se relativno malo zna o ovom virusu, postoje neke stvari koje su poznate i kojih se svi moraju pridržavati.

Ona je naglasila da se moraju smanjiti socijalni kontakti, te da je to prioritet za sve.

– Postavlja se pitanje da li smo izgubili taj režim u smislu discipline koji smo imali. Sada je vrijeme kada možemo da podvučemo crtu i sumiramo šta se dešavalo u proteklih sedam do deset dana kada su na snazi bile mjere zaštite, policijski čas, a povećao se broj zaraženih. Ono što znamo jeste da je dolazilo do određenih okupljanja za vaskršnje praznike i očito da je to i proizvelo jednu ovakvu situaciju – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je apelovala na građane da moraju biti ozbiljni, da moraju da zaštite sebe i cijeli zdravstveni sektor, navodeći da su upozorenja koja dolaze od zdravstvenih radnika alarmantna i da u vrlo kratkom roku neko ko je zaražen može da dođe do respiratora i do fatalnog ishoda.

– Sve u vezi sa virusom korona je istovremeno i alarmantno i zbunjujuće, ali ono što nije zbunjujuće jeste činjenica da je dokazano da možete stvari da dovedete pod kontrolu ako se pridržavata mjera i cijeli fokus je na tome. Šta je poenta da relaksiramo mjere i spašavamo ekonomiju, ako ne vodimo računa šta se dešava u zdravstvenoj sferi? Mi moramo paralelno da vodimo računa o obje sfere kako bi sve ovo uspješno prebrodili – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je sa druge strane problematično i to da u BiH nema ujednačene prakse u dva entiteta i da nema komunikacije.

– Mi moramo da više komuniciramo jedni sa drugima. Jasno je da vi možete da propisujete mjere za svoj prostor, za svoju teritoriju i niko vam to ne brani ali morate da imate dovoljno sluha, da razmijeniti mišljenja o nekim stvarima. Postoji niz mjera koje su internog karaktera i koje ne morate ni sa kim da usaglašavate ali da raspustite karantine i da napravite različite prakse to su stvari koje treba da se usaglašavaju – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je ovo situacija kada treba više razmjenjivati mišljenja i ragovarati o potencijalnim efektima određenih mjera.

– Ne može neko da uđe u BiH i da ima različit tretman. To može izazvati ogroman problem. Ne bi bio problem da između dva entiteta postoji kontrola, ali nje nema, imate slobodno kretanje i slobodnu komunikaciju – istakla je Cvijanovićeva.