Cvijanović i Cagaropulu: Opredijeljeni za nastavak saradnje i jačanje veza

17
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je važnost što se 105 godina od iskrcavanja srpske vojske na Krfu obilježava ne samo u institucijama Srpske i Srbije već i Grčke, kao i među tamošnjim lokalnim stanovništvom, te ukazala na dobro razumijevanje između srpskog i grčkog naroda i opredijeljenost za jačanje ekonomskih veza.

Cvijanovićeva je navela da joj je velika čast i da je danas razgovarala sa guvernerom Jonskih ostrva Rodi Kraca Cagaropulu.

– Ovdje smo se okupili povodom jednog važnog istorijskog događaja, a to je zajednička komemoracija koja trajno uvezuje srpski i grčki narod i koja je pokazala šta znači prijateljstvo, šta znači solidarnost – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Krf mjesto gdje su se srpski vojnici 1916. godine iskrcali i vidali svoje rane, sakupljali snagu za povratak i konačno oslobađanje otadžbine

Cvijanovićeva je naglasila da je ovo bila prilika i da domaćine upozna gdje se Republika Srpska danas nalazi u procesu evropskih integracija, uz napomenu da razumije da postoje problemi kada je u pitanju zapadni Balkan, ali i kada je u pitanju EU.

– Međutim, naše trgovinske veze i svake druge su vezane za EU, iz toga razloga se sve zemlje regiona nalaze na tom putu – rekla je Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Mnogo je toga, kako je navela, što mogu razmijeniti kada je riječ o procesu evropskih integracija, te je dodala da je guvernerku upoznala sa tim da je Republika Srpska još 2007. godine počela sa procesom harmonizacije svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, ali da se nažalost nije odmaklo daleko na putu ukupnih integracija.

Cvijanovićeva je izrazila razumijevanje da su razlog za to i problemi koji stanuju u EU i određeni nesređeni odnosi na prostoru zapadnog Balkana.

Ona je istakla opredijeljenost da se saradnja nastavi i jačaju veze na ekonomskom, trgovinskom planu.

– Uz dobro razumijevanje koje postoje između naših naroda neće biti teško unapređivati ovu saradnju – rekla je Cvijanovićeva i zahvalila za srdačno gostoprimstvo i dobrodošlicu.

Cagaropulo: Zadovoljstvo zbog održavanja istorijskih veza Srpske i Grčke

Guverner Jonskih ostrva Rodi Kraca Cagaropulo istakla je da joj je velika čast što su danas dočekali predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović u Guvernatu Jonskih ostrva, jer, kako je naglasila, pored institucije koju predstavlja, ona je i jedna veoma bitna zvaničnica iz prijateljske zemlje.

– Drago mi je da se i naše istorijske veze održavaju i danas, što potvrđuje i zajednička komemoracija stradalnicima koji su našli utočište na Krfu. Veoma je značajno da njegujemo kulturu sjećanja i pamtimo našu istoriju da bi zajedno izgradili budućnost mira, saradnje i podrške u našem regionu – istakla je Cagaropulo.

Ona je dodala da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske razgovarano i o izazovima sa kojima se danas susreću Srpska i Grčka, ali i o procesu evropskih integracija.

– Svaka zemlje ima različite izazove ali je bitno da imamo zajednički cilj, da se cijela Jugoistočna Evropa poveže jakim političkim, strateškim, kulturnim i investicionim vezama. Budućnost regije zavisi od toga koliko možemo da ojačamo naše veze. Nastavićemo saradnju jer je naš cilj zajednički i u korist svih naših naroda – istakla je guverner Jonskih ostrva.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvuje danas i sutra komemoracijama na grčkim ostrvima Krf i Vido, povodom obilježavanja 105 godina od iskrcavanja srpske vojske.

Za sutra je planirano da Cvijanovićeva prisustvuje Centralnoj komemorativnoj svečanosti na ostrvu Vido, na kojoj je predviđeno i njeno obraćanje.