Cvijanović: Nemamo pravo na izgovore i ćutanje dok neki novi Kalaj djeluje

47
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je malo književnika čije je književno djelo toliko saglasno životu i ličnoj sudbini, kao što je to bilo kod Petra Kočića, koji je bio mnogo više od književnika i pripovjedača.

U obraćanju na svečanoj akademiji povodom „Kočićevog zbora“ u Stričićima Cvijanovićeva je navela da je Kočić istovremeno bio autenični narodni tribun, borac za slobodu i pravdu, čovjek svoga kraja i roda, kako ga je opisivao veliki Ivo Andrić.

– Pisao je i govorio iz srca i duše svog naroda, za čiju slobodu se beskompromisno borio ne štedeći sopstvenu. Proganjan je, hapšen i zatvaran zbog svog oštrog pera kojim je drmao temelje okupacione vlasti u tadašnjoj BiH. Nije pristajao na kompromise, niti prihvatao okupacione upravnike pod izgovorom političke realnosti. Nije se dodvoravao Benjaminu Kalaju, iako je bio svjestan sile koja je iza njega stajala – podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Kočić bio spreman da podnese žrtvu u borbi za slobodu svog naroda bez obzira na cijenu i posljedice koje su za njega bile fatalne.

– Umro je mlad, ne dočekavši 40. rođendan, niti slobodu svoje otadžbine. Za sebe je pred sam kraj života govorio ‘u ropstvu se rodih, u ropstvu živjeh, u ropstvu i umrijeh’. Ali, slobodarski plamen koji su zapalili velikani poput Kočića održao se kroz generacije i utkan je u temelje Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

I zato ni danas, ukazala je predsjednik Srpske, nemamo pravo na izgovore u odbrani naše Republike i mukom stečene slobode.

– Nemamo pravo da ćutimo, dok neki novi Kalaj nepozvan i ničim izazvan najavljuje reviziju istorije u našim školama. Nemamo pravo da nijemo posmatramo proces razvlašćivanja Republike Srpske, oduzimanje naše imovine i Ustavom zagarantovanih prava – poručila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da i danas, kao i u Kočićevo doba, žele da nas ubijede da ovdje žive ljudi koji nisu zreli za demokratiju i samostalno upravljanje, već da nam je i u 21. vijeku neophodan politički staratelj iz inostranstva.

– Dužni smo da se suprotstvimo takvom, podcjenjivačkom odnosu prema našem narodu koji je slobodu platio najskupljom mogućom cijenom. I nije sporna naša opredijeljenost da hrabro koračamo u budućnost, zajedno sa drugima u BiH. Mir je naš imperativ, jer kao narod dobro znamo koliko su pogubne bilo kakve alternative. Ali, na tom putu ni po koju cijenu nismo spremni da zaboravimo našu prošlost i odreknemo se Republike Srpske – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sadašnja generacija koja predvodi Republiku Srpsku iza sebe ostavila velika djela, što znači razvoj i napredak Srpske.

– To jeste bio naš cilj. Gradili smo puteve, škole, bolnice za dobrobit naših građana – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Republika Srpska jedini garant našeg opstanka i to nije nikakva politička floskula, već istorijski utemeljena činjenica.

– Uvjerena sam da bi Kočić bio ponosan na našu i na svoju Republiku Srpsku, u koju je utkao svoje besmrtno nasljeđe. I zato će njegova djela živjeti vječno, baš kao i naša otadžbina! Živjela sloboda, živjela Republika Srpska – rekla je predsjednik Srpske u obraćanju na svečanoj akademiji u Stričićima.