Cvijanović: Program reformi nije ANP

31
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras da Program reformi BiH uopšte ne liči na Nacionalni godišnji program (ANP).

– Program reformi BiH nije temelj za bilo šta u budućnosti, što BiH već nije radila. Vjerujem da svi nisu imali priliku da pročitaju Program reformi i uporede ga sa ranijim dokumentima, a naša obaveza je da ne obmanjujemo građane – rekla je Cvijanovićeva na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je istakla da dokument mora biti poslat u Brisel, ako želi da se pokaže da je situacija sada drugačija u odnosu na dokumente koji su ranije bili utvrđeni.

– Nema drugog mjesta gdje se može poslati. Ovaj dokument ima veze sa Rezolucijom Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti. Činjenica je da o neutralnosti, niti o članstvu u NATO nema saglasnosti na nivou BiH. Dokument je apsolutno neutralan i zato se kaže da se članstvo ne prejudicira, jer u okviru BiH nema zajedničkog stava o pitanju članstva u NATO-u – dodala je Cvijanovićeva.

Ona kaže da nema nikave tajnosti i da je dokument u medijima objavljen nekoliko dana prije sjednice Narodne skupštine, a da je o njemu informisan i (bivši ministar inostranih poslova BiH) Igor Crnadak.

– Ovaj dokument se teže brani u Sarajevu, nego u Banjaluci i zato nije odmah objavljen. Zašto bi vam građani vjerovali da je ovo ANP, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadori Rusije i SAD u BiH kažu da to nije – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se se u međunarodnim odnosima mogu mijenjati politički stavovi, jer je sada situacija drugačija nego prije.

– Da nije bilo zahtjeva za uzimanje vojne imovine Republike Srpske NATO put bi bio tehnički proces i niko se ne bi time bavio. Ne slažem se i da bilo koja institucija sa nivoa BiH daje direktive Republici Srpskoj, jer to nije ustavno – kaže Cvijanovićeva.

Ona je upitala opoziciju na osnovu čega zaključuju da je otvoren put BiH ka NATO.

– Ne sviđa mi se ovakvo ponašanje u Narodnoj skupštini. Razumijem šta je parlamentarizam, ali postoje crvene linije koje se ne smiju preći jer moramo uvažavati građane. Ni prvobitna verzija dokumenta nije slična finalnoj i to je činjenica – navela je Cvijanovićeva.

Reagujući na tvrdnje poslanika PDP-a Jelene Trivić koja je rekla da je narod obmanjen, Cvijanovićeva tvrdi da je opozicija nervozna, jer je formiran Savjet ministara i niko od vladajuće većine nije slagao narod.

– U Narodnoj skupštini Republike Srpske ne može se mahati NATO zastavama, niti bilo kojim drugim.Ako tražite poštovanje za sebe, morate ga pokazati drugima – rekla je Cvijanovićeva.