Cvijanović: Srpska predstavljena u najljepšem svjetlu širom Srbije

28
Foto: Andrej Pap/Pokrajinska vlada

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je večeras u Novom Sadu da je Srpska u prethodnih osam dana predstavljena u svom najljepšem svjetlu u 11 lokalnih zajednica širom Srbije, od Subotice i Novog Sada, preko Beograda, Kragujevca i Kraljeva, pa sve do Niša.

– Novi Sad je večeras u znaku Republike Srpske jer u ovom prelijepom gradu na Dunavu svečano zatvaramo tradicionalnu manifestaciju „Dani Srpske u Srbiji“. Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji ove godine je deveti put uspješno organizovalo manifestaciju čiji je cilj promocija naših privrednih, investicionih, kulturnih, turističkih i drugih potencijala – naglasila je predsjednik Republike Srpske u obraćanju na svečanom zatvaranju manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“.

Foto: Andrej Pap/Pokrajinska vlada

Ona je ocijenila da posebno raduje činjenica što su svakim koncertom ili predstavom umjetnika, promocijom planina, banja ili privrednih potencijala, kao i svakim susretom predstavnika zbratimljenih gradova sa dvije strane Drine, Srbija i Srpska sve bliže i sve snažnije povezane.

– U tome se, zapravo, ogleda najveći značaj ove manifestacije jer je naš strateški cilj – jedinstvo i povezivanje sa Srbijom. Važno je i na ovom mjestu podsjetiti da su saradnja, kao i nivo političkog razumijevanja između Srbije i Srpske danas veći nego ikada u prošlosti. Na ponos naših građana može da bude ono što smo zajednički realizovali u prethodnih nekoliko godina, a biće svakako i ono što ćemo u narednom periodu uraditi – navela je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da tu prevashodno misli na realizaciju zajedničkog energetskog megaprojekta „Buk Bijela“, kao i na izgradnju trebinjskog aerodroma i auto-puta Banjaluka-Beograd, koji će biti žila kucavica infrastrukturne integracije.

– Neophodan uslov za realizaciju naših ambicioznih planova jeste očuvanje mira, stabilnosti i podsticajnog okruženja za rast i razvoj. Spremni smo da maksimalno doprinesemo tom cilju, iako smo svjesni da širom regije postoje i oni na čijoj se listi prioriteta nalaze opstrukcija i širenje mržnje, umjesto mira, stabilnosti i saradnje. Bez obzira na destruktivno okruženje, mi imamo svoj put sa kojeg nećemo skrenuti. Nastavićemo da zajednički obilježavamo značajne datume iz prošlosti i povezujemo se infrastrukturno i na svaki drugi način – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je mnogo izazova pred Srpskom i Srbijom i da je zbog toga važno da ostanu snažne, jedinstvene i okupljene oko svojih nacionalnih interesa.

– Zbog toga pozdravljam svaku inicijativu koja nas približava i ujedinjuje, a jedna od najznačajnijih je svakako ova tradicionalna manifestacija, koju večeras svečano zatvaramo u srcu Novog Sada – naglasila je predsjednik Republike Srpske.

Ona je zahvalila Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, kao i svima drugima koji su doprinijeli tome da ovogodišnji „Dani Srpske u Srbiji“ budu uspješno organizovani.

– Posebna zahvalnost Srbiji, koja nam je i ove godine širom otvorila svoja vrata i time omogućila da svoje potencijale predstavimo u najljepšem svjetlu. Hvala pokrajinskim vlastima i divnoj Srpskoj Atini, koja nas je večeras ugostila. Živjela Republika Srpska! Živjela Srbija – poručila je predsjednik Republike Srpske.

Foto: Andrej Pap/Pokrajinska vlada