Cvijanović: Unutrašnji dogovor, a ne nametanje rješenja

7
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je, u prvom javnom sučeljavanju kandidata za ovu funkciju na RTRS-u, da u BiH mora da postoji dogovor i da su neprihvatljiva nametnuta rješenja.

Cvijanović je rekla da mora da postoji dobra volja za dogovorom sve tri strane u Predsjedništvu BiH, ali i ostalim institucijama BiH.

– Ako dogovora nema svako će iskoristiti svoje mogućnosti da se zaštiti mehanizmom koji mu je Ustav dao – konstatovala je ona.

Cvijanović je rekla da se ne može govoriti da je kriv unutrašnji faktor, ako u BiH postoji OHR koji želi da mijenja Ustav.

Istakla je da je međunarodni faktor doprinio eksperimentalizmu u BiH.

– Imamo situaciju da ustavna i stvarna institucionalna realnost nisu podudarne. Razlog za to dijelom jesu to što su se prihvatale određene stvari, ali i ogromnim dijelom zbog nametanja odluka međunarodnog faktora – rekla je Cvijanović.

Ona je navela da su ključne nadležnosti, poput indirektnih poreza, prenesene za vrijeme vlasti tadašnjeg predsjednika PDP-a Mladena Ivanića i SDS-a.

Cvijanović je poručila da SNSD nije u koaliciji sa SDA, te da su na brojnim pozicijama u institucijama BiH kadrovi SDS-a i PDP-a zahvaljujući SDA.

Kandidat DNS-a za srpskog člana Presjedništva BiH Nenad Nešić rekao je da Kristijan Šmit nema legalitet niti legitimitet u BiH, jer nije potvrđen u Savjetu bezbjednosti UN, ali da je međunarodni faktor u BiH prisutan jer se politički lideri svađaju.

– BiH zbog toga ima gubernatora koji donosi zakone umjesto izabranih predstavnika – dodao je Nešić.