Cvijanović: Za rekonstrukciju zgrade i nove sadržaje Muzeja savremene umjetnosti više od 700.000 KM

48
Foto: SRNA

Vlada Republike Srpske i Ambasadorski fond SAD donirali su više od 700.000 KM za rekonstrukciju zgrade Muzeja savremene umjetnosti Srpske u okviru koje će biti obezbijeđeni i novi muzejski sadržaji.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je bila premijer Srpske kada je Vlada prihvatila da sufinansira ovaj projekat, istakla je da je riječ o velikom poduhvatu.

– Vlada Republike Srpske izdvojila je dvije trećine novca, a SAD putem Ambasadorskog fonda jednu trećinu. Ovo je veliki poduhvat koji će pomoći Muzeju savremene umjetnosti da na bolji način ispunjava svoju svrhu i viziju – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci poslije predstavljanja projekta rekonstrukcije zgrade Muzeja savremene umjetnosti.

Foto: Muzej savremene umjetnosti/Facebook

Prema njenim riječima, ovaj projekat će mnogo značiti za Banjaluku i dati doprinos aktivnostima u oblasti kulture kojima je obuhvaćena cijela Srpska.

– Mi smo prošle godine dodijelili značajna sredstva za rekonstrukciju objekata kulture širom Republike. Na Banjaluku se odnosilo oko dva miliona KM i podržali smo sve što su institucije kulture delegirale kao projekte ili potrebe. Nastavićemo da radimo, a ovo daje podstrek i za druge stvari – istakla je Cvijanovićeva.

Foto: Muzej savremene umjetnosti/Facebook

Ona je zahvalila Ambasadi SAD na zajedničkom poduhvatu, navodeći da je kultura oblast u kojoj se najlakše sarađuje.

– Srećna sam što zajedno možemo da nešto vrijedno ostavimo iza sebe. Ovo je način da sačuvamo sponu između prošlosti i budućnosti – kaže Cvijanovićeva.

Foto: SRNA

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson rekao je u obraćanju prisutnima da mu je uvijek zadovoljstvo da dođe u Banjaluku, te da se ovim otvara novo poglavlje partnerstva.

– Ambasada SAD i Vlada Republike Srpske saglasni su da je ova institucija kulturno blago vrijedno ulaganja. Hvala Željki Cvijanović i Vladi što su udvostručili iznos koji smo mi dali kako bismo završili ovaj projekat. Ovo je divan muzej sa dobro očuvanom zbirkom, a javna biblioteka za umjetnost biće prva u BiH. Ovo je najbolji muzej savremene umjetnosti u BiH, on povezuje građane i umjetnike sa trendovima današnjice i otvara nove perspektive – istakao je Nelson.

Foto: Muzej savremene umjetnosti/Facebook

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Sarita Vujković rekla je novinarima da ovo nije samo prezentacija projekta sanacije i rekonstrukcije zgrade, nego i nove vizije kako ova institucija treba da izgleda u budućnosti.

– Rekonstrukcija krova omogućiće i nove sadržaje – biblioteku za umjetnost, povezivanje prizemlja i sprata liftom čime ćemo dobiti novi prostor. Uvjerena sam da ćemo na taj način dobiti i novu publiku – kaže Vujkovićeva.

Ukupna vrijednost projekta, precizirala je ona, premašuje 700.000 KM, a u toku je procedura za dobijanje dozvola, poslije čega slijedi raspisivanje tendera i izbor izvođača radova.

– Nadam se da ćemo te procedure završiti do proljeća kako bi počeli radovi. Zgrada je sagrađena 1891. godine. U pravom trenutku je pokrenuta sanacija da bismo 2021. godine dočekali 50. rođendan Muzeja savremene umjetnosti sa novim krovom i novim sadržajima – istakla je Vujkovićeva.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je rekonstrukcija Muzeja savremene umjetnosti lijepa vijest za kulturnu scenu i urbani razvoj grada.

– Muzej savremenih umjetnosti je jedna od najživljih kulturnih institucija koja nas svaki put obraduje dobrim izložbama i održava intenzivnu međunarodnu saradnju. Ovo se uklapa u ono što radimo kada je riječ o urbanom razvoju Banjaluke. Prihvaćeno je novo rješenje za centar grada i u tom konceptu Muzej dobija savim novi položaj kao centar nove trgovske površine – rekao je Radojičić.

On je pojasnio da će sa obje strane muzeja nastati nove površine sa trgovima čime objekat dolazi u fokus i nalazi se u centru trga koji će služiti za razne vrste javnih okupljanja i događanja.

– Ova transformacija objekta predstavlja prvu stepenicu na putu ka onome što ćemo raditi u centru grada – kaže Radojičić.

Prva faza rekonstrukcije odnosi se na krov zgrade i prilagođavanje potkrovlja u javnu biblioteku kojom će nastati prva specijalizovana biblioteka u BiH za studije umjetnosti, te će studentima i ljubiteljima umjetnosti ponuditi novi i savremeniji pristup za proučavanje i istraživanje.

Druga faza rekonstrukcije odnosi se na novu fasadu sa ambijentalnom rasvjetom, adaptaciju izložbenog prostora, kao i depoa u kojem se čuva umjetnička zbirka muzeja.