Cvijanović: Želimo da podržimo sve mlade ljude i talente

52
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović večeras se u Prijedoru družila sa učesnicima programa ovogodišnjeg memorijalnog „ŠA festa“ pod nazivom „ŠA ulica“ i tom prilikom istakla da je želja večerašnjeg okupljanja to da budu podržani svi mladi ljudi i talenti koji žele da se afirmišu.

Cvijanovićeva se ispred Galerije „Sreten Stojanović“ priključila akademskom slikaru Nikoli Zaklanu koji „ŠA fest“ prati od 2018. godine i koji, pored izložbe radova koje je organizovao u ovoj galeriji, kao jedinstvene hronologije „ŠA festa“, već dva dana sa saradnicima i prvom ŠA stipendistkinjom Dajanom Nedić, radi sa prolaznicima i djecom na posebnom umjetničkom radu.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u prilici da podrži ovu sjajnu manifestaciju, posvećenu muzičaru i slikaru Daliboru Popoviću Mikši.

– Ono što nas okuplja večeras ovdje je želja da podržimo sve mlade ljude i talente koji žele da se afirmišu, kao i da pokažemo poštovanje i da čuvamo uspomenu na sjajnog Mikšu, koji je isto tako ostavio trag u ovom gradu i kao muzičar i slikar – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je ovaj događaj nešto sjajno i za Prijedor.

– Vidim da je grad pun živosti večeras, ova ulica je večeras okupila djecu i mlade, potencijalne umjetnike, ali i sve ljude da uživaju u ovom događaju – rekla je Cvijanovićeva, koja je u pratnji gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora posjetila i izložbu Nikole Zaklana u Galeriji „Sreten Stojanović“.

Foto: SRNA

Zaklan je rekao da je crtao tokom dva prethodna festivala sve učesnike, muzičare koji su mu potom na slikama ostavili autograme.

– Radove smo poklonili Fondaciji „Dalibor Popović Mikša“ i oni su sada prodajnog karaktera ovdje sve do 1. avgusta do kada će izložba biti otvorena – rekao je Zaklan.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je „ŠA fest“ nešto veoma značajno i posebno za grad Prijedor.

– Grad je to prepoznao i podržao i tako će biti i u budućnosti. Drago mi je da su naši sugrađani prepoznali ovaj događaj i u velikom broju prisustvuju brojnim sadržajima u šetališnoj zoni – rekao je Javor.

On je pohvalio organizatore festivala i njegov humanitarni karakter, te zahvalio predsjedniku Republike Srpske za podršku.

Jedan od organizatora „ŠA festa“ Adrijana Popović, koja je Mikšina supruga, pojasnila je da je Fondacija namijenjena finansiranju mladih i neafirmisanih umjetnika.

Ona je pojasnila da je likovna radionica ispred Galerije u stvari inkluzivna radionica gdje djeca zajedno stvaraju jedno umejtničko djelo.

Jedan od organizatora „ŠA festa“ Jelena Maksimović izrazila je zadovoljstvo što je treći „ŠA fest“ uspio da animira veliki broj Prijedorčana, te dodala da je to veoma značajno i za festival, i za grad.

Ona je potom duž „ŠA ulice“ posjetila koncert grupe „Drambuti“ iz Beograda na malom gradskom trgu.

Sutra uveče dešavanja „ŠA festa“ sele se u Stari grad na lokaciju festivalske zone gdje publiku očekuju koncerti poznatih muzičkih imena, kao što je Konstrakta koja dolazi premijerno u BiH baš u Prijedor, zatim „Hladno pivo“, Goran Bare i „Majke“, „Elemental“, „Sanšajn“ i drugi.

Sav prihod od „ŠA festa“ ide u Fond „Dalibor Popović Mikša“ koji je namijenjen za pomoć umjetnicima i kreativcima.

„ŠA fest“ ove godine podržavaju Kabinet predsjednika Republike Srpske, Ministarstvo trgovine i turizma i prijedorska Gradska uprava.