Da li su izbori uvod u kraj SDS-a?

14
Foto: SDS

Pobjeda SNSD-a je SDS-u donijela istorijski poraz. Predsjednik stranke Mirko Šarović je u svom jedinom sinoćnjem obraćanju bio svjestan velikog gubitka. Zbog izborne katastrofe nameće se pitanje – da li je ovo uvod u kraj SDS-a, pogotovo Šarovića kao lidera?

– Nezadovoljni smo rezultatom za ovaj nivo, zašto da to ne kažemo potpuno jasno, očekivali smo pobjedu za člana Predsjedništva BiH, tako da nam slijedi dosta posla po ovom pitanju, uključujući i dalju perspektivu stranke i nas pojedinačno u cijelom timu – kaže Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

SDS je imao zadatak da uguši Republiku Srpsku, a građani su im glasanjem pokazali šta o tome misle, kaže nekadašnji predsjednik ove stranke Dragan Kalinić.

– Ono sve što je vrijedilo i valjalo otišlo je iz SDS-a, ili ih je SDS kao što su mene, otjerao. Konačno će morati da porade na disciplini, stranku čine identitet, integritet i disciplina. To je SNSD pokazao, a oni su očigledno tu zakazali. Eto, imaju četiri godine da se rehabilituju, ako to ne uspiju onda im slijedi još jedan poraz – kaže Dragan kalinić, bivši predsjednik SDS-a.

SDS je sebi dozvolio da bude „progutan“ od mlađih opozicionih stranaka, koje su rasle na njihovoj grbači, smatraju analitičari. Đorđe Vukadinović kaže da do smjena unutar SDS-a mora doći.

– Sigurno on, ali i ostalo u SDS-u znaju da bi bilo komično i smiješno očekivati da sa Šarovićem idu u budućnost, tako da će tu nekih smjena morati biti, čak i da su prošli bolje nego što su prošli – kaže Đorđe Vukadinović, politički analitičar.

– Političari treba da se povuku prije nego što se potroše, tako da ja mislim da bi bilo sasvim normalno da Mirko Šarović podnese ostavku i da time iskaže jedan odgovoran odnos prema politici – kaže Drago Vuković, profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Na taj način bi, makar djelimično, smatraju, sačuvao svoj moralni i politički integritet.