Dačić: Albanci su frustrirani zbog optužnica koje je pripremio Specijalni sud

22
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, izjavio je danas da sve što se ovih dana dešava u Prištini, pa čak i prijetnja upućena njemu da će završiti u Hagu, je posljedica frustracije Albanaca zbog optužnica koje priprema Specijalno tužilaštvo za zločine tzv. OVK.

Te optužnice će, prema nekim biti objavljene prije praznika, a prema nekima poslije, kaže Dačić i ističe da kada god da budu jasno je da to više nije prazna priča.

Gostujući u jutarnjem programu Hepi televizije, Dačić je ukazao da je Albancima zato u ovom trenutku potreban balans pa plasiraju razne priče da su Srbi pravili velike zločine i slične priče.

Zato, ističe ministar, ne čudi ga ni to što je Jetljir Ziberaj, savjetnik odlazećeg kosovskog ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, izvukao neki zapisnik sa sjednice Izvršnog odbora SPS od prije mnogo godina.

Dačić ne razumije šta je Albancima u tom dokumentu epohalno, jer na toj partijskoj sjednici je bilo raznih tema, podnijet je izvještaj o pregovorima sa Albancima u Rambueu, na primjer, i konstatovano da je SPS za mirno rješenje, ali i da ćemo u suprotnom braniti svoju zemlju i svoje teritorije.

I zbog toga, kaže, Dačić, ja treba da idem u Hag, što je, kako je ocijenio, glupost.

Za njega je, istakao je, ta tema zatvorena, ali je u međuvremenu otvorena nova, to je Specijalno tužilaštvo, a zna se šta ono treba da radi.

O sveukupnoj situaciji u Prištini, Dačić kaže da se tamo “ne zna ko je gori, tolika kumulacija različitih unutrašnjih i spoljnih faktora na jednom mjestu i nema pozitivnih poruka”.

Pozitivno je, prema njegovim riječima, jedino da može da se razgovara sa jasno izrečenom željom da se dođe do rješenja.

Međutim, dodao je, vidimo sada ti pregovori o postizbornom koalicionom sporazumu idu teško, pa otuda i pitanje kada će Priština uopšte biti sremni da vode neke razgovore.

Imajući u vidu tu i političku situaciju generalno na međunarodnom planu, Dačić je ukazao da se ona drastično mijenja i da zato Srbija, prema njegovim riječima, treba da ima drugačiji pristup prema svim temama od interesa.

Događaj godine u svijetu, za Dačića je pobjeda Borisa Džonsona, što, kako kaže, jasno ukazuje na to da je većina u Velikoj Britaniji za Bregzit, a što ima posljedice na Evropu.

Kao događaj godine za Srbiju, naveo je posjetu francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

Sve to, kaže,neke stvari drugačije postavlja na političku scenu.

Riječ je, ukazuje, o kapitalnim promjenama i potresima, to je jedna nova realnost i zbog svega toga svako pitanje mora da se posmatra sa jednog drugog aspekta.

Govoreći o tužbi diplomatskog predstavnika Prištine u Vašingtonu, Fljori Čitaku, koju je protiv njega podnijela UN zbog njegove izjave da ona ima srpsko državljanstvo, Dačić je najavio da će naredni put ponijeti spisak srpskih državljana zaposlenih u UN, a koji su sa Kosova.

Činjenica je, istakao je, da oni imaju državljanstvo Srbije, a rade protiv Srbije, što je kaže važno, jer ovdje je ipak riječ o statusnom pitanju.

Albanci nisu svjesni aktuelni situacije, smatra Dačić i dodaje da su oni u velikoj zabludi ako, kako kaže, misle da će nešto dobiti.

Situacija se, dodao je, toliko komplikuje i potrajaće, što je, ocijenio je, dobro za Srbiju, jer bolje je da traje nego da se donese pogešna odluka.

O novom zakonu koji je donijela Malta i koji pogađa djecu srpskih državljana koji tamo žive i rade, Dačić kaže da Srbija preduzima određene radnje i da ta djeca nisu i neće biti protjerana.

Država će, ističe, nastaviti da radi na tome, već za januar su zakazane neke konsultacije, a Vlada Malte je obećala da će svaki takav slučaj korektno razmatrati.

Zato je, istkao je Dačić, neophodno da po tom pitanju nastupamo organizovano i da ne širimo dezinformacije, jer će to potrajati, a sve treba uraditi na, kako je rekao, dobar način.

Dačić je rekao i da za vladu neće biti odmora tokom novogodišjih praznika, a što se njega tiče, kaže, već u petak putuje u Moskvu, a 2. januara će biti u Pekingu.