Dačić i Karan: Delegacije MUP-a Srbije i Republike Srpske održale istorijski skup

12
Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije

Delegacije ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske održale su uoči sutrašnjeg Svesrpskog sabora Srbije i Republike Srpske veliki uniformisani istorijski skup koji će, prema riječima dvojice ministara Ivice Dačića i Siniše Karana, dati podstrek za još jaču i bolju saradnju dva ministarstva.

Ministar Dačić je nakon sastanka ocijenio da je razgovor delegacija bio uvod u sutrašnji sabor.

– Želim da sabor bude sabor srpskog jedinstva, sabor koji nikome neće biti na štetu, već svima na korist. Razvijanje naših dobrih odnosa uslov je i značajan faktor stabilnosti u čitavom regionu, jer srpski narod je najveći narod u regionu, na Balkanu i normalno je da, ukoliko postoji dobra saradnja između nas, da tako budemo i značajan faktor stabilnosti u čitavom regionu – rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija, kada je naglasio da je od 1997. više od 590.000 Srba iz Republike Srpske dobilo državljanstvo Srbije.

Dačić je podsjetio da dva ministarstva unutrašnjih poslova obavljaju veoma važne poslove uz očuvanje stablnog javnog reda i mira, bezbjednosti građana do bespoštedne brobe protiv kriminala, organizovanog kriminala, ekstremizma…

– Želimo da sarađujemo po svim linijama djelovanja jer smatramo da je to od velikog i vitalnog značaja za građane i u Republici Srbiji i u Republici Srpskoj – rekao je Dačić i naglasio da će svi nadležni još jednom sagledati ranije potpisane sporazume i donijeti odluku šta treba još da bude potpisano.

Takođe, kako je dodao, važno je da međusobno sagledaju i sve tačke na kojima bismo mogli da sarađujemo bez obzira da li je riječ o oblasti borbe protiv kriminala ili zajedničkim obukama.

– Donijeli smo odluku i da stacioniramo jedan ili dva helikoptera zavisno od potreba Ministarstva unutrašnjih poslova sa vatrogascima i spasiocima, da budu za vrijeme sezone požara stacionirani u Republici Srbiji, kako bi tako mogli brzo da reaguju kada je riječ o nekim teškim situacijama, prije svega, o požaru – rekao je Dačić, a prema riječima Karana helikopter bi trebalo da bude stacioniran u Trebinju tokom sezone.

Dogovoreno da ovo budu tradicionalni susreti, dva puta godišnje – jednom u Srbiji, a drugi put u Republici Srpskoj jer je, kako je naglasio, važno da se ljudi međusobno upoznaju i da vide kako mi u policijskim uniformama djelujemo i sarađujemo na obostrano zadovoljstvo i korist svih građana, i Srbije, i Srpske.