Dačić: Strateško partnerstvo biće kruna odnosa Srbije i Grčke

11
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će tokom zvanične posjete predsjednika Aleksandra Vučića Atini biti potpisana deklaracija o strateškom partnerstvu dvije zemlje koja će predstavljati krunu tradicionalno prijateljskih i bratskih odnosa.

On je ukazao da će to predstavljati najviši nivo političkih odnosa između dvije zemlje.

– Imamo sa Grčkom izuzetno dobre političke odnose. Treba da unaprijedimo ekonomske odnose, treba da napravimo dogovore koji će omogućiti da to prijateljstvo između naša dva naroda rezultira i visokim stepenom saradnje u svim oblastima – rekao je Dačić za RTS.

On je naglasio da je za Srbiju izuzetno značajan stav Grčke o Kosovu i Metohiji i podsjetio da su grčki predsjednik Prokopis Pavlopulos i premijer Kirijos Micotakis potvrdili da se on neće mijenjati.

– Formiraćemo i trilateralu sa Kiprom, što će još više osnažiti naše stavove, zato što Kipar tradicionalno ima veoma čvrste stavove protiv jednostranih akata u vezi sa teritorijalnim integritetom – rekao je Dačić.

On je naglasio da će jedna od ključnih tema tokom razgovora u Atini biti migrantska kriza, koja je problem EU koji se “preliva i na naša leđa”.

– EU nema jedinstven pristup svemu tome, pa su zemlje koje su najviše izložene u najvećoj opasnosti. Ne postoji ni solidarnost, niti zajednička politika kako će se odnositi prema tome, tako da je to potencijalno veliki problem. To je tema koja prevazilazi naše bilateralne okvire – rekao je Dačić.