Dačić: Zemlje će primjenjivati rezoluciju o Srebrenici onako kako su glasale

7
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će rezolucija o Srebrenici, pošto u Generalnoj skupštini UN nije usvojena konsenzusom, biti primjenjivana u skladu sa tim kako je koja zemlja glasala.

– Kad podvučete crtu, ova rezolucija nije pravno obavezujuća, jedina korist za one koji su je predložili jeste to što će 11. jul biti na agendi i obilježavan od strane UN – rekao je Dačić.

Komentarišući rezultate glasanja i to što su predlagači dobili manje od očekivane dvije trećine glasova, Dačić je rekao za Tanjug da Srbija nije ni išla ka tome da nadvladaju one koji su protiv u odnosu na one koji su za.

Dačić je rekao da su se predlagači i oni koji su glasali za rezoluciju razočarali time što je uzdržanih i onih koji su bili protiv bilo više, dodajući da su oni potcijenili srpsku diplomatiju i snagu Srbije.

– A i mi sami ponekad sebe potjcenjujemo. Gađamo se kamenjem na nešto što je naša prošlost i što može da nam pomogne, kao što je slučaj sa Afrikom – smatra Dačić.

On je rekao da su neke zemlje glasale drugačije u odnosu na ono što su najavljivale, navodeći Gvineju Bisao koja je glasala za rezoluciju, a kada je riječ o Ukrajini, smatra da joj je Njemačka otvoreno zaprijetila da će prestati sa vojnom pomoći.

Dačić je rekao da su, osim Ukrajine i Moldavije, sve ostale zemlje bivšeg Sovjetskog saveza bile uzdržane, a protiv su bile Rusija i Bjelorusija.

On je dodao da je Rumunija, kao prijateljska zemlja, još na početku rekla da oni poštuju odluke sudova i nije iznenađenje što su glasali za, iako jeste razočarenje, te ukazao da je od zemalja koje su glasale za 40 bilo iz Evrope i sa zapada, a mali broj izvan Evrope.