Danas počinje izmještanje migranata iz kampa Vučjak

11
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona spremni su za akciju izmještanja migranata iz kampa Vučjak, kod Bihaća, potvrdio je Srni portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić.

On je naveo da je za izmještanje angažovano stotinjak policajaca, te da danas iz ovog kampa neće krenuti svi od ukupno 600 migranata.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je da će danas biti izvršene glavne aktivnosti na izmještanju migranata iz kampa Vučjak.

Migranti će, u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM), biti prevezeni u kasarnu Ušivak u Hadžićima. Tu će boraviti do osposobljavanja kasarne u Blažuju, gdje je planirano da prezime.

– Izmještanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana i biće podijeljeno na predradnje, radnje izmještanja i one kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje – rekao je Ružnić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U sklopu prve faze izmještanja su pripremljeni bezbjednosni aspekti izmještanja migranata, što znači osiguranje hrane i prevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga.

Prema informacijama kantonalnih vlasti, do kraja sedmice trebalo bi da bude rasformiran kamp Vučjak.

Prema navodima federalnih medija, vlasti Kantona Sarajevo, kao ni kantonalni MUP nisu obaviješteni o izmještanju migranata u prihvatne centre u Sarajevu.

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Kasarnu Blažuj, koja je još bez adekvatne infrastrukture za prihvat nekoliko stotina migranata, juče su posjetili kantonalni premijer Edin Forto i načelnik opštine Ilidža Senaid Memić. I oni su bez zvaničnih informacija viših nivoa vlasti.

Jedna od opcija i centar u Salakovcu, a vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i predsjednik HDZ-a Dragan Čović tome se protive.

Prema podacima IOM-a, u prihvatnim centrima u BiH nalazi se 4.000 migranata, ali tačan broj niko ne zna.