Dejvid Atenboro slavi 95. rođendan – zašto je čuveni prirodnjak tako poseban

82
Foto: BBC

Neumorni borac za zaštitu prirode ser Dejvid Atenboro, u desetoj deceniji života i dalje se, na više frontova, zalaže za očuvanje životne sredine.

Proveo je više od polovine svog života kao istoričar prirode, njegov lik i glas, karakteristični su za brojne TV emisije i serijale o prirodi među kojima su Život na zemlji, Plava planeta i noviji naslov Dejvid Atenboro: Život na našoj planeti.

Atenboro se posebno zalaže za jačanje svijesti o posljedicama koje izazivaju klimatske promjene.

Poznati su njegovi angažovani citati koji slušaoce podstiču na detaljnije razmatranje ekoloških problema:

„Čini mi se da je prirodni svijet najveći izvor uzbuđenja; najveći izvor vizuelne ljepote; najveći izvor intelektualnog interesovanja. To je najveći izvor za toliko toga u životu zbog kojeg život vrijedi živjeti“.

„Činjenica je da nijedna vrsta nikada nije imala tako veliku kontrolu nad bilo čim na Zemlji, živim ili mrtvim, kao što smo mi to imali sada. To na nas svaljuje, hteli mi to ili ne, užasnu odgovornost“.

„U našim rukama je sada ne samo naša budućnost već i svih ostalih živih bića sa kojima dijelimo Zemlju“.

Ser Dejvid Atenboro posvetio je profesionalni život zagovaranju zaštite staništa, biodiverziteta, obnovljivih izvora energije, a glasno se zalaže za smanjenje potrošnje mesa i veću površinu pod zaštićenim područjima.