Dendijas: Turska se ponaša nelogično

5
Foto: Ritzau Scanpix/AFP

Grčka mora razbiti „stereotip balkanskog turkocentričnog provincijalizma u svojoj spoljnoj politici“ i „raširiti krila ka novoj stvarnosti“, rekao je ministar inostranih poslova Grčke Nikos Dendijas, nakon povratka sa 76. zasjedanja Generalne skupštine UN.

U saopštenju objavljenom danas, Dendijas je rekao da je svim svojim sagovornicima u Njujorku ukazao da, iako se Turska sada ponaša mimo razuma i svake logike, Grčka na sve provokacije odgovara razborito i uz puno poštovanje međunarodnog prava, posebno međunarodnog zakon morima.

On je dodao da Grčka želi da održi kanale komunikacije sa Turskom, ali će to učiniti u okviru međunarodnog prava.

Dendijas je istakao da je ohrabrujuće to što je primio jasne poruke podrške, pa čak i razumijevanja, čak i od najskeptičnijih partnera.

Dendijas je rekao da je njegovih 17 formalnih sastanaka sa kolegama u Njujorku i mnogo drugih neformalnih susreta iskorišteno i za dobijanje podrške za izbor Grčke za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2025-26. godine.

– Imao sam opsežne diskusije o klimatskim promjenama i migracijama, posebno u svjetlu dešavanja u Avganistanu, o ulozi žena u svjetskom miru i bezbjednosti, o slobodi plovidbe, o slobodi štampe – rekao je ministar spoljnih poslova Grčke, piše „Katimerini“.