Dijelovi Srbije pod vodom, vanredno u nekoliko opština

21
Foto: CINS/Twitter

Zbog obilnih padavina u nekoliko opština u Srbiji proglašena je vanredna odbrana od poplava, a 34 osobe su evakuisane iz poplavljenih objekata.

Pripadnici MUP-a, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su u ponedjeljak 34 osobe iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 22 osobe iz Doljevca, dvije iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca.

Usljed obilnih kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova, proglašena je vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca, na dijelu teritorije opštine Bojnik i na cijeloj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad i Vlasotince, saopštio je MUP.

Pripadnici Vatrogsno-spasilačke brigade Niš intervenisali su pet puta na crpljenju vode u opštini Svrljig-selo Niševac, opštini Doljevac u selima Orljane i Šarlinac, kao i na intervenciji evakuacije 22 osobe iz ugroženog područja na teritoriji opštine Doljevac.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Vranja evakuisao je četiri dječaka u Bujanovačkoj banji.

U Topličkom upravnom okrugu, u mjestu Žitorađa opština Prokuplje izlila se Jugbogdanovačka rijeka i potok pri čemu je došlo do plavljenja oko 24 stambena i 43 pomoćna objekta.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi je tokom dana u reonu sela Badnjevac evakuisao stariju osobu.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Leskovca evakuisali su osam osoba iz mjesta Kacabać, Kosančić, Pridvorica, Guberevac i Donji Bunibrod. Takođe, bili su angažovani na crpljenju vode u selu Rudare, Bojnik, Vlasotince i Medveđa.

Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga usljed izlivanja rijeke Nišave, došlo je do plavljenja domaćinstava na opštini Dimitrovgrad i to na području sela Željuša. Pripadnici VSJ Pirot evakuisali su stariju osobu sa ovog područja i pomogli gradskoj upravi u isporuci osnovnih životnih namirnica.

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rijekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnim jedinicama „Južna Morava – Vranje“ i „Nišava – Niš“, saopšteno je iz JVP „Srbijavode“.

Usljed tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla redovna odbrana od poplava proglašena je na Vodnoj jedinici „Nišava – Niš, Dimitrovgrad“ i na Vodnoj jedinici „Ibar – Kraljevo, Novi Pazar“.

Na terenu su sve službe „Srbijavode“ i nadležnih vodoprivrednih preduzeća sa direktorom JVP „Srbijavode“ Goranom Puzovićem i prate situaciju kako bi preduzeli sve pripremne radnje i mjere u cilju sprečavanja plavljenja područja.

– Pošto se poplavni talas polako pomjera prema Pirotu, mi sada idemo tamo da pratimo situaciju. Ne očekujemo velike probleme ni u Nišu, ni u Pirotu, jer su oba ova grada zaštićena na pravi način. U Vranju gdje je zabilježen porast nivoa rijeke Morave su takođe naše ekipe koje prate situaciju kako bi utvrdili šta je to što moramo noćas i ujutru da uradimo kako bi nam građani bili bezbjedni – istakao je sinoć Puzović.

U Nišu, Pirotu, Dimitrovgradu i Vranju su održani Krizni štabovi, gdje su utvrđene hitne sanacione i preventivne mjere koje se preduzimaju u koordinaciji sa Sektorom za vanredne situacije i lokalnim samoupravama.

Kako se navodi, poplavni talas iz Bugarske i sa Kosova i Metohije prijeti da ugrozi naselja na jugoistoku Srbije.

Službe JVP „Srbijavode“ uvode dežurstva na lokalitetima koji su evidentirani kao kritični, kako bi u skladu sa hidrološkom situacijom angažovali dodatna sredstva i ljudstvo u cilju blagovremenog dejstva, prenio je Tanjug.