Dinja je odličan izbor za doručak

364
Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Sezonu dinja biste svakako trebali iskoristiti i uvrstiti ju u svoj jutarnji ritual. Važno je da dinja bude potpuno zrela kako bi bila mekana i sočna, umjesto tvrda i suva.

Dinja je posebno dobar izbor za doručak za one koji žele da izgube koji kilogram. Evo i zašto.

Sadrži malo kalorija

Jedna dinja srednje veličine sadrži 275 kalorija. Prema tome biste bez straha za doručak mogli pojesti čak dvije cijele dinje. U poređenju s lubenicom, dinja sadrži nešto više kalorija. Ako ćete pojesti dinju, kalorijska vrijednost će biti kao da ste pojeli dva kuvana jaja i dvije kriške tosta od cjelovitih žitarica. No, dinja će vam pružiti čak tri grama više vlakana, a 10 manje grama masti.

Nutritivno je hranljiva

U tih 275 kalorija ćete zadovoljiti čak 34 odsto dnevne potrebe tijela za omega tri masnim kiselinama. Dinja sadrži i proteine, oko sedam grama, što je jednako jednom jajetu, ali ćete s dinjom biti u prednosti jer nećete unositi holesterol. Takođe, unijećete čak dvostruko više od preporučene dnevne doze vitamina A. Zadovoljićete dnevnu tjelesnu potrebu za vitaminom C. Odličan je izvor bakra, magnezijuma, kalijuma, vitamina K, cinka i vitamina B grupe.

Foto: Susanne Jutzeler/Pexels

Dugo će vas držati sitim

Jedna dinja sadrži oko 7.3 grama vlakana, što je oko četvrtine od preporučene dnevne doze. No, vlakna nisu jedino što će vas zasititi. Čovjekovo tijelo je dizajnirano tako da traži hranu dok god ne zadovolji tjelesnu potrebu za osnovnim hranljivim materijama. Nju ćete vrlo lako zadovoljiti konzumacijom dinje. Kada jedete namirnice kao što je dinja, tijelo prima signal da je dobilo sve što mu je potrebno i konačno se osjeća sitim.

Ubrzava rad varenja

Dinja će se razgraditi unutar 15 do 30 minuta. Kako biste dodatno ubrzali rad probavnog sistema i spriječili nastanak zatvora, dinju jedite na prazan želudac, zajedno sa nekim drugim voćem koje se sporije razgrađuje. Odličan izbor su orašasti plodovi, kojima treba oko četiri sata da se razgrade. Možda ćete pomisliti da vas dinja nadima i uzrokuje nastanak gasova, ali to se dešava samo ako ju jedete s pogrešnim namirnicama. Probajte jesti dinju na prazan želudac, bez ičega, kako biste ustanovili da li odgovara vašem digestivnom sistemu ili ne.