Đajić: Prevencijom moždanog udara u Srpskoj spasen veliki broj života

17
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je da je do sada besplatno pregledano više od 50.000 građana Srpske s ciljem prevencije moždanog udara, čime je spaseno desetine hiljada života i smanjena smrtnost od moždanog udara za 50 odsto.

– To je jedinsteven projekat u svijetu – rekao je Đajić novinarima u Prijedoru, gdje je večeras održano predavanje o prevenciji moždanog udara i obavljeno zakazivanje besplatnih pregleda krvnih sudova vrata i glave koje je pobudilo veliko interesovanje Prijedorčana.

Đajić je rekao da su ovu posjetu organizovali Udruženje neurologa Republike Srpske i prijedorski Dom zdravlja.

On je naglasio da je najbolji lijek od moždanog udara prevencija, a to znači izbjegavanje faktora rizika i da osobe koje imaju faktore rizika urade ultrazvučno ispitivanje krvnih sudova vrata i glave jer su patološke promjene tih krvnih sudova oko 60 odsto uzroka moždanog udara.

Đajić je dodao da se osobe mogu osjećati dobro, a da imaju značajno suženje u krvnim sudovima i zato je ovo jedna od najbitnijih pregleda u organizmu.

– Siguran sam da ćemo mnoge živote spasiti i veliki je odziv građana što znači da postoji i odgovornost prema sopstvenom zdravlju – istakao je Đajić.

Načelnik Neurološke klinike UKC-a Republike Srpske Siniša Miljković pojasnio je da je cilj večerašnjeg skupa bio da se građanima ukaže na činjenicu da je moždani udar jedno od najčešćih nezaraznih hroničnih oboljenja od kojih u Republici Srpskoj godišnje oboli oko 4.500 ljudi.

– Moždani udar je jedno od najtežih oboljenja savremenog čovjeka. Najčešći uzroci moždanog udara su patološke promjene na krvnim sudovima vrata i glave, a one se otkrivaju ultrazvučnim pregledom i ovim predavanjima i preventvnim aktivnostima nastojimo da smanjimo broj moždanih udara – istakao je Miljković.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor zahvalio je Udruženju neurologa i UKC-u što su prihvatili njegov poziv i došli u Prijedor.

– Pozivam sugrađane da se u što većem broju odazovu ovoj aktivnosti. Besplatno je sve i ne treba uputnica, bitna je samo dobra volja u naredna dva dana. Mi ćemo raditi preglede u Domu zdravlja. Aparati su došli iz Banjaluke, imamo i naše ultrazvučne aparate ukoliko bude veliki broj naših sugrađana zainteresova, ako bude potrebno radićemo i u subotu – rekao je Javor.

Prema njegovim riječima, zdravlje je svima najvažnije, a prevencija je najbolji lijek.

Javor je dodao da svi zainteresovani za pregled mogu doći u Dom zdravlja u naredna dva dana od 11.00 do 15.00 časova.

Preglede obavljaju neurolozi sa UKC.