Đokić: Nastavak ulaganja u energetiku

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić najavio je danas nastavak velikih ulaganja u energetski sektor koji obezbjeđuje brži razvoj Srpske.

– Moramo učiniti sve da naša „Elektroprivreda“ u narednim godinama bude generator razvoja Republike Srpske i da ukupnim finansijskim rezultatima obezbijedi daleko veću dobit kao prihod budžetu Republike, koji će biti stavljen u funkciju razvoja, kako energetskih kapaciteta, tako i drugih razvojnih potreba Srpske – rekao je Đokić tokom posjete Rudniku i Termoelektrani (RiTE) „Ugljevik“.

On je naveo da u energetskom sistemu važnu ulogu imaju proizvodna preduzeća, kao što je ovo, koje obezbjeđuje 35 odsto ukupne proizvodnje struje u Republici Srpskoj.

– Moramo sačuvati ovaj i sve druge energetske kapacitete praveći planove razvoja na dugoročnoj osnovi, uz izgradnju novih elektroenergetskih objekata, kako u Ugljeviku, tako i u drugim dijelovima Republike Srpske – rekao je Đokić novinarima.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će i naredne godine biti veliko gradilište energetskih objekata, prije svega hidroenergetskih, ali očekuje se i početak radova na solarnim objektima većeg kapaciteta i na vjetroelektranama veće snage.

– To znači da ćemo, zaista, biti u stanju da dinamički pratimo ono što je strategija razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine – istakao je Đokić.

Resorni ministar je ocijenio da je uprava RiTE „Ugljevik“ učinila značajne napore da doprinese konsolidaciji preduzeća, te dodao da u sistemu elektroprivrede matično preduzeće i svih njegovih deset zavisnih preduzeća uvijek moraju voditi računa da se dosljedno poštuju odluke ili zaključci Vlade koji se odnose na poslovanje, posebno na izradu planova za naredni period.

– Jasno smo se razumjeli sa upravom RiTE „Ugljevik“ da će i oni dati maksimalan doprinos još boljem rezultatu preduzeća u narednom periodu – svi zajedno sa istim ciljem, da imamo snažnu, razvijeniju elektroprivredu, stabilnu proizvodnju i kvalitetno snabdijevanje električnom energijom svih naših građana – istakao je Đokić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će u idućoj godini poskupjeti struja, Đokić je rekao da Vlada Republike Srpske, niti bilo koje preduzeće, nije pokrenulo postupak kojim se traži povećanje cijene električne energije.

– Želja nam je da damo puni doprinos što uspješnijem radu elektroprivede, pri ovim cijenama – naveo je ministar.

Đokić je kao predstavnik državnog kapitala prisustvovao današnjoj redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara RiTE „Ugljevik“ na kojoj je razmotren i usvojen niz dokumenata koji se odnose na poslovanje preduzeća.

Tokom obilaska rudnika uglja i postrojenja termoelektrane, on je istakao da je u ovoj godini ostvarena najveća investicija u postratnom periodu i završena izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u RiTE „Ugljevik“.

– Izgradnjom ovog postrojenja i ugradnjom filtera za sprečavanje emisije krupnih čestica, što je ukupna investicija vrijedna više od 90 miliona evra, pokazali smo visok nivo odgovornosti prema ekološkim standardima i zahtjevima koji se odnose na obaveze Republike Srpske i BiH u pogledu provođenja evropskih direktiva i smjernica u ovoj oblasti – ocijenio je Đokić.

Prema njegovim riječima, to je izuzetno veliki finansijski trošak za „Elektroprivredu“ i ogroman za RiTE „Ugljevik“, ali je istovremeno stečena i velika korist.

– Obezbijedili smo da ova termoelektrana ne bude kritična tačka u Evropi sa stanovišta zagađivanja životne sredine, a njen radni vijek produžili do 2040. godine, što govori o tome koliko je odgovorna politika ove Vlade sa stanovišta održavanja rudarske proizvodnje i proizvodnje električne energije – poručio je Đokić.

On je naveo da će u narednoj godini biti donesen reformski zakon o električnoj energiji, koji će podstaći potrebu ozbiljnog restrukturisanja i reformisanja sistema elektroprivrede Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora RiTE „Ugljevik“ Čedomir Stojanović rekao je novinarima da je ovu godinu obilježilo puštanje u probni rad sistema za odsumporavanje dimnih gasova i 120 godina rudarstva u Ugljeviku.

– Očekujemo pozitivan poslovni rezultat i nakon obavljenog remonta trenutno imamo jednu od najboljih proizvodnji u posljednjih deset godina, a planovi za iduću godinu su da bude i uspješnija od ove – rekao je Stojanović.

On je naveo da je u ovoj godini proizvedeno 1.650 gigavat-časova električne energije, što je 34 odsto ukupne proizvodnje struje u Republici Srpskoj.