„Dobričin prsten“ posthumno Milanu Gutoviću

8
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nagrada „Dobričin prsten“ posthumno je pripala istaknutom dramskom umjetniku Milanu Lanetu Gutoviću (1946-2021), saznaje Tanjug u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Gutović je Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu (današnji FDU) završio je 1967. godine u klasi profesora Milenka Maričića i pripadao grupi „Bojanovih beba“ zajedno sa kolegama sa klase koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine.

Penzionisan je krajem decembra 2011. godine.

Igrao je i u Zvezdara teatru, Kult teatru, Pozorištu Slavija, Bitef teatru, Crnogorskom narodnom pozorištu, Kruševačkom pozorištu, Ateljeu 212, NP Timočke Krajine, Beogradskom dramskom pozorištu, Teatru „Vuk“.

Dobitnik je brojnih priznanja među kojima su pozorišne – Sterijina nagrada, Nagrada „Raša Plaović“, Statueta Ćuran, Nagrada „Zoran Radmilović“, Nušićeva nagrada, Zlatni ćuran za životno djelo, kao i Nagrada Car Konstantin, za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.

Milan Lane Gutović preminuo je 25. avgusta 2021. u 75. godini.

Uglednu glumačku nagradu Udruženja dramskih umjetnika Srbije koja se dodjeljuje za životno djelo prošle godine je dobio Petar Božović koji je 33. laureat ovog visokog staleškog priznanja.