Dodik: Akt o prestanku mandata VSTS-a neće proći u Domu naroda

36
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da u Domu naroda parlamenta BiH neće proći Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik SDS-a Dragan Mektić, a koji su izglasali SDS i PDP sa bošnjačkim partijama u Predstavničkom domu BiH.

– To je loše i loša je poruka iako je u ranijim zaključcima Narodne skupštine rečeno da nema donošenja odluka – rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine o svojim izjavama o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH.

On je podsjetio da su poslanici i lideri partija iz Republike Srpske, među kojima su i PDP i SDS, jednoglasno usvojili zaključke kojim su predstavnici Srpske obavezani da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija sudija u Ustavnom sudu BiH, kao i njegovog stupanja na snagu.

– Ako je politička igra u tome da se to sve svali na Dom naroda i partije koje u Srpskoj imaju većinu, nemam ništa protiv, ali žao mi je što jedinstvo trajalo ovako kratko. Iako imam nadu da bi se moglo vratiti povjerenje koje smo imali, nisam neiskusan da ne znam da raniji opozicioni nastupi nisu bili motivisani našim okupljanjem već političkim obračunima – rekao je Dodik.