Dodik: Banjaluka je Republika Srpska i nije šeher i nikada to neće biti

73
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je primarni cilj Republike Srpske izvorni Dejton, očuvanje Republike Srpske i njenog legitimiteta, kao i da Srbija bude jaka, jer je Srpska više zagledana u Srbiju nego u BiH.

– To su legitimni ciljevi i ne vidim šta je tu sporno. U Republici Srpskoj nema plan za secesiju, nije donesena nijedna odluka koja se tiče toga, niti je to na dnevnom redu. Republika Srpska ima legitiman cilj da preferira izvorni Dejton – naglasio je Dodik.

On je istakao da nikada nije pozivao na oružani sukob u BiH za razliku od Bakira Izetbegovića koji prije par dana kaže „uzećemo oružje i ratom braniti ono što smo stekli“.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci Dodik je konstatovao da je BiH propala država i da mnogi i u svijetu smatraju da je ona neodrživa.

– Međunarodni intervecionizam nigdje se nije pokazao održivim. Dio međunarodne zajednice provodi politiku bošnjačkih lidera u BiH. Najsvježiji primjer je sinoćnja izjava Valentina Incka koji je odmah nakon obraćanja Bakira Izetbegovića, Fahrudina Radončića i Željka Komšića ponovio isto što su i oni govorili – rekao je Dodik.

On je konstatovao da se Incko samo pojavi da etablira ono što su oni rekli.

– Vidljiva je politika zajedničkog djelovanja dijela međunarodne zajednice i bošnjačkih političara sa željom da prikažu Republiku Srpsku kao remetalički faktor i da treba oni nešto da uređuju u Banjaluci i Republici Srpskoj. Šta oni misle da su ovdje voštane figure koje će da rade po njihovom nalogu i da budu podrška muslimanima – upitao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je poručio da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti ima „Islamsku deklaraciju“ Alije Izetbegovića, niti Deklaraciju SDA koja je puna mržnje prema Srbima i Republici Srpskoj i koja se svakodnevno plasira iz Sarajeva.

– To je uzrok svih problema ovdje, ta njihova mržnja prema svemu što je srpsko. Izetbegovićevo svojatanje Banjaluke kao njegovog šehera služi za zamajavanje njegovih podanika. Banjaluka je Republika Srpska i nije šeher i nikada to neće biti. Banjaluka više pripada Aleksandru Vučiću, nego Izetbegoviću – poručio je Dodik.

Vučić se ponaša državnički

Govoreći o napadima na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji u posljednje vrijeme neprestano dolaze iz Sarajeva, Dodik je rekao da je za razliku od njih Vučić čovjek mira i stabilnosti u regionu, te da se ponaša državnički.

– Veoma je jasno njegovo opredjeljenje da za sve što se dešava u Republici Srpskoj treba da prođe kroz njene institucije, kao i da je više puta ponovio da poštuje BiH i njene teritorijalni integritet, ali da brine i za Republiku Srpsku. Njima u političkom Sarajevu to očigledno nije dovoljno, pa traže od njega i neku rekaciju, kao da mi ne znamo šta treba da radimo i da ne razmišljamo svojom glavom – naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je BiH duboko podijeljeno društvo, da Sarajevo nastoji da cijelu BiH podvede pod svoju politiku iskazanu kroz „Islamsku deklaraciju“ i Deklaraciju SDA, koji je u potpunosti antidejtonski dokument i urušava Ustav BiH.