Dodik: Bećirović na najbolji način ruši BiH

10
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Denis Bećirović iznošenjem stavova koji nisu usaglašeni u Predsjedništvu BiH na najbolji način ruši BiH.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da u Predsjedništvu BiH ne postoji usaglašen stav o tome da je Republika Srpska remetilački faktor i zajedno sa Rusijom podriva Dejtonski sporazum, kao što je to Bećirović tvrdio na samitu o Ukrajini u Švajcarskoj.

– To nije BiH. Muslimani na taj način najbolje ruše BiH – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da Bećirović može da iznosi samo stavove koji su usaglašeni na nivou Predsjedništva BiH.

– Bećirović pokušava da zloupotrijebi činjenicu da je predsjedavajući (Predsjedništva BiH), što u suštini ništa ne znači – rekao je Dodik i podsjetio da je predsjedavajući tehnički zadužen samo da organizuje sastanke i protokolarne aktivnosti Predsjedništva.

Dodik je ukazao da je svaki put kada se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tražio podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i teritorijalnom integritetu BiH.

On je naveo da Bećirović sada pokušava da ide kod zapadnjaka od kojih traži da preduzmu mjere protiv Reopublike Srpske čim se pomene Rusija.

– Na ovaj način oni najviše ruše BiH, jer su privatizovali spoljnu politiku BiH – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da se spoljna politika BiH vodi u Predsjedništvu BiH i da stavovi koji izlaze u ime BiH mogu da budi samo usaglašeni stavovi tri člana Predsjedništva BiH.

– Ako to nije, onda su to samo privatni stavovi članova Predsjedništva BiH ili su stavovi političkih grupacija kojima oni pripadaju – pojasnio je Dodik.

On je rekao da Bećirović sve zasniva na lažima i da, ako se posmatraju izjave ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza, poglavara Islamske zajednice Husena Kavazovića, ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića, onda se vidi da je ta horizontala isključivo usmjerena protiv Republike Srpske.

– Oni koriste svaku mogućnost da pričaju o ukidanju Republike Srpske – rekao je Dodik i dodao da je na dnevnom redu samita u Švajcarskoj bila Ukrajina, a ne BiH.

Dodik je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske krajnje mjesto odluke za spoljna pitanja BiH.

– Kada srpski član Predsjedništva BiH uloži veto na neku odluku, onda to ide u Narodnu skupštinu Srpske, koja to potvrdi ili odbije. Ako podrži srpskog člana Predsjedništva BiH, ta odluka više ne važi. To govori o tome da BiH nije dovršena zemlja i da je nikava zemlja – rekao je Dodik i dodao će Srpska predložiti Federaciji BiH (FBiH) sporazum o mirnom razdruživanju.

On je rekao da američki ambasador u BiH Majkl Marfi ponovo laže i da je nanio ogromnu štetu u BiH.

– Marfi kaže da Republika Srpska ne može da se odvoji, jer to nije predviđeno Dejtonskim sporazumom. Nije predviđeno ni da ne može. Gdje piše da ne može – upitao je Dodik.

On je istakao da to mogu samo da urade Republika Srpska i FBiH.

– FBiH to neće jer ih ohrabruje Marfi i neki drugi, ali da se istorijski zna da smo im nudili da se razdružimo. Inače će doći u poziciju da jednog dana odemo, pa neće dobiti ni razdruživanje – zaključio je Dodik.