Dodik: Bez oklijevanja u zaštiti imovine SPC

18
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da se iz Republike Srpske, pa i sa nivoa BiH koliko bude moguće, te sa pozicije Srbije neće oklijevati da se zaštiti imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC) u skladu sa pozitivnim propisima.

Dodik je rekao nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da poštuje stav Vučića o iskazanoj podršci SPC u cjelini i da je vidljivo da je Crkva napadnuta na nizu mjesta, kao što je u Sjevernoj Makedoniji gdje joj je ranije oduzeta imovina, a sada i u Crnoj Gori.

On je istakao da je izbalansiran pristup Vučića i Republike Srpske održiv i znači podršku SPC za njen status i njena prava na imovinu, bilo gdje da se nalazi.

– Zato se neće oklijevati da se iz Republike Srpske, pa i sa nivoa BiH, koliko mi to možemo, a naravno i sa pozicije Srbije zaštiti ta imovina na način kako dozvoljavaju pozitivni međunarodnopravni, interni i regionalni propisi – rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti predviđa da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.