Dodik: Biće donesena platforma o razgovorima o budućnosti BiH

106
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u Federaciji BiH (FBiH) da se razgovara o budućnosti BiH.

Dodik je izjavio da će biti formiran pregovarački tim koji bi na razgovore o situaciji u BiH pozvao partnere iz FBiH i druga dva konstitutivna naroda da bi se pokušalo doći do rješenja kojim bi bili zadovoljni svi – i entiteti i konstitutivni narodi.

– Ta inicijativa je već pokrenuta u Narodnoj skupštini. Ona se bazira na dosadašnjim aktivnostima. Mi smatramo da visoki predstavnik ovdje ne treba – rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj na Mrakovici.

On je najavio da će se za petnaestak dana isti tim sastati i na političkom nivou odlučiti o tome kako će se kretati politika plata.

– Plate ćemo povećati. Tražimo način kako da obezbijedimo da poslodavci u realnom sektoru povećaju plate, čime će prosječna plata biti veća od 1.000 maraka i činimo sve da obezbijedimo da se očuvaju radna mjesta – rekao je Dodik i dodao da na sastanku nije bilo razgovora o raspodjeli mjesta strankama, kao što su neki mediji najavljivali.

Navodeći da je na sastanku bilo riječi o tome kako se kretati dalje kroz pandemiju, Dodik je najavo da u četvrtak u Srpsku treba da stigne 25.000 doza vakcine “sputnjik ve”, a do 10. maja 80.000 doza kineske i da se očekuje da “kovaks” počne isporučivati vakcine koje su davno plaćene.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska uspješno trgovala na Londonskoj berzi i da je ovo dobar i važan dan za Srpsku koja nema međunarodni kapacitet na način koji prepoznaje međunarodna politička praksa, ali ima sve prerogative države.

– Na Londonskoj berzi do prije sat vremena se trgovalo i obveznice su prodate za 300 miliona evra. To će nam omogućiti da oslobodimo neki drugi novac za povećanje plata i da servisiramo sve svoje dugove. U ovom trenutku to znači povećanje stope zaduženosti na nivo od 53 ili 54 odsto, ali imajući u vidu da će se u ovoj godini izvršiti povrat kredita i anuiteta koji su dospjeli gotovo 700 miliona, to govori da će stopa na kraju godine pasti na 41 do 42 odsto, tako da mi imamo uspješno vođenje ekonomske politike u Republici Srpskoj, bez obzira na kritičare – istakao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o detaljima sa Londonske berze, Dodik je rekao da to mogu dati stručne službe, da je izlistavanje danas završeno, da su kupci kupili za 300 miliona evra i da se sad treba odlučiti da li se prekida ili nastavlja odnosno da li sutra da se pokuša obezbijediti još 50 miliona koliko je emitovano.

– Nema zemlje na svijetu koja ne trguje na međunarodnom finansijskom tržištu, jer to je znak njene političke i ekonomske stabilnosti. Republika Srpska vraća svoje dugove. Da to nije tako, ne bi dobila ni feninga. Mi obezbjeđujemo novac i pokrivamo povrat dospjelih anuiteta i pokušavamo da vlastitim izvorima nešto otplatimo više i to je naša politika – istakao je Dodik.

On je ocijenio da je kamatna stopa između četiri i pet odsto zadovoljavajuća, pet godina se plaćaju kamate, a onda kada dođe dospijeće povrata u cjelini, onda će vlast biti odgovorna da obezbijedi taj novac.

Na pitanje o inicijativi visokog predstavnika za vraćanje povelja, Dodik je odgovorio da Valentin Incko pokušava nametnuti zakon o genocidu, da to nema ko usvojiti, da se neće primjenjivati.

– Nema nametanja. To može da ponese sa sobom u Austriju kad pođe. Ne može on da od Skupštine traži bilo kakvo ponašanje. To je vrijeme prošlo. On mora da podnese izvještaj o svom radu Narodnoj skupštini, tako piše u Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma. Ne podnese li, neće razgovarati ni sa kim u Republici Srpskoj – poručio je Dodik.

On je ukazao na problem izbornog zakonodavstva koji će takođe biti tema platforme Narodne skupštine za razgovore sa Federacijom i drugim konstitutivnim narodima, da se naredni izbori neće održati u sadašnjem sastavu CIK-a BiH koji nije legitiman, ni prihvaćen od političkih subjekata.

On je podsjetio da je 1996. godine međunarodna zajednica otela pravo Republici Srpskoj na izborno zakonodavstvo i prenijela ga na nivo BiH.

– Izborno zakonodavstvo mora biti perfektno. Najveći dio političke korupcije je vezan za činjenicu da mandat pripada pojedincu, a izbore provode partije, troše svoje resurse, svoje organizacije i to se dešava na svim stranama, ja tu nikog ne amnestiram. Ono što je pametno razmišljati jeste da mandat pripada političkoj partiji. Tu ćemo se lako dogovoriti u BiH i odmah ćete imati veću političku stabilnost i veće povjerenje u politički sistem – poručio je Dodik.

Sastanku na Mrakovici prisustvovali su predsjednici SP-a Petar Đokić, Demosa Nedeljko Čubrilović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, NDP-a Dragan Čavić i Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac.

Na sastanku su bili i visoki funkcioneri SNSD-a i čelnici institucija Srpske i BiH, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Srpske Radovan Višković i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.