Dodik: BiH treba da pristupi „Otvorenom Balkanu“

8
Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas na svečanom otvaranju „Jahorina ekonomskog foruma“ da BiH treba pristupiti inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Dodik je rekao da se o „Otvorenom Balkanu“ već dugo priča, te da se na primjeru zemalja koje su već u toj inicijativi može vidjeti korist.

– Termin „Otvoreni Balkan“ je zato što je on već dugo zatvoren i zato ga treba otvoriti – poručio je Dodik i podsjetio da je tu ideju podržao još dok je bio član Predsjedništva BiH.

Dodik je istakao da poslovna zajednica i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH (FBiH) smatra da to treba da bude prihvaćeno.

– Tako su reagovali i poslovni ljudi iz FBiH i sve institucije u Republici Srpskoj. Političke odluke o tome zašto to ne može, mogu samo da naslutim – rekao je Dodik i napomenuo da te odluke idu do toga da postoje neke skrivene namjere.

Kada analizirate, naveo je on, vidite da je to skup multietničkog karaktera i kada bi se počelo prebrojavati, vidjelo bi se da se radi o kvalitetnim strukturama u svakom pogledu.

Dodik je rekao da je dobro što se o „Otvorenom Balkanu“ priča na Jahorini, na forumu, jer, kako je rekao, u Sarajevu to nije moguće.

On je rekao da ovaj ekonomski forum poprima ozbiljan značaj i da je namjera podići ga na još viši nivo.

Foto: SRNA

Danas, prvog dana Foruma, predviđena je diskusija u okviru devet panela, dok će i sutra, drugog dana, učesnici voditi raspravu u okviru još osam panela.

Na Forumu će kroz panele biti zastupljene regionalne teme kao što su „Otvoreni Balkan“, ekonomska saradnja, energetska tranzicija, poljoprivreda i digitalna transformacija, te jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije, najavili su organizatori.

„Jahorina ekonomski forum“ održava se pod zajedničkim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, Savjeta ministara, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Udruženja „Ekonomski forum“.