Dodik: Bosanski može biti lonac, a BiH može biti samo zajednička država tri konstitutivna naroda

15
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da se iznenadio informacijom da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavjet ćutanja, da su smogli snage da organizuju konvenciju „koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i vanjskopolitičkim akterima“.

– Znači, poručiće da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od strane nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založiće se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno – napisao je Dodik na Iksu.

Ili neće biti ništa od toga, dodaje Dodik.

– Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovjek, volim kada se ljudi okupljaju, debatuju, razmjenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH. „Bosna je naša – bosanska“, najavljuju intelektualci. Ništa Srbi, ništa Hrvati, a boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci. Ako je vjerovati Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci – naveo je Dodik.

Dodik ističe da sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a boga mi ni bošnjačka, već ostalih.

– Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali Bosna i Hercegovina može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Čisto da znate, da se ne mučite da promišljate – podsjetio je Dodik.

Dodik napominje da je dobro da su skinuli masku.

– Dobro je da ste javno rekli ono što 30 godina mislite, da je BiH samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za vas strano tijelo. Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno – zaključio je Dodik.