Dodik: Bošnjaci žele BiH samo za sebe, za Republiku Srpsku nebitni zaključci iz Sarajeva

16
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ukazao je da je BiH, koja je predviđena Dejtonom, sastavljena od dva entiteta i u odlučivanju učestvuju tri naroda, te da su za Srpsku nebitni zaključci skupa „Bosna je naša – bosanska“ u Sarajevu.

Dodik je rekao da svako ima pravo da se bori za svoj identitet, ali ne na štetu drugih naroda.

– Lažu da je BiH bosanska. Šta je njihova intencija? Oni žele BiH samo za sebe – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je s tim u vezi, istakao da i ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez govori o nabavci dijelova i helikoptera, iako za to nema ni odluke, ali ni novca u budžetu.

– Nemate helikoptera ispod 20 miliona evra. U budžetu je predviđeno toliko maraka. Sada pokazuje neki dron. To je čisto rušenje BiH – poručio je Dodik.

On je istakao da ti, kako ih je nazvao, kvazi bosanski ili bošnjački intelektualci žele samo da nestane srpski i hrvatski narod u BiH.

– Za nas nisu važni njihovi zahtjevi. Nema posebnog komentara. Neka nastave borbu za njihov identitet. Ovi sa strane koji gledaju, nadam se da će ujednačiti kriterijume – naglasio je Dodik.

On je dodao da niko nema ništa protiv bilo kakvog okupljanja ili iskazivanja stava, ali da je pozicija srpskog naroda i Republike Srpske veoma jasna.

Dodik je ukazao na dvostruke aršine, jer su u jednom slučaju Srbi oni koji ruše Dejton, dok su drugi koji se okupljaju na isti način „progresivci i donose neku novu energiju“.

– Za Republiku Srpsku je to nebitno – poručio je Dodik.

Učesnici skupa pod nazivom „Bosna je naša – bosanska“, koju su sinoć organizovali Krug 99 i udruženje „Čuvari Bosne“, zatražili su „ukidanje specijalnih paralelnih veza kao sredstva za urušavanje suvereniteta BiH“, te potvrdili odlučnost i političko jedinstvo u „odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH“.