Dodik: Delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština, a ne žrijeb

18
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske bira Narodna skupština, a ne nekakav žrijeb, te istakao da Centralna izbora komisija (CIK) BiH može da žreba šta god hoće i da u tome ne planira da učestvuje.

– Sud BiH dva puta presuđuje po istom predmetu bez novih činjenica, treći put presuđuje onako kako traži američka Ambasada – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci komentarišući najavu CIK-a BiH da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Lider SNSD-a je naglasio da javnost ne primjećuje ili neće da primjeti o kakvoj se farsi radi, navodeći da se to predstavlja kao borba za Milorada Dodika.

– Pa jesam li dobio sankcije zato što sam se na taj način borio za Republiku Srpsku da imamo dvotrećinsku većinu, da nas ne mogu preglasati, da imamo četiri delegata, da ne mogu da nam nametnu rješenja – upitao je Dodik.

On je naveo da CIK može da žreba šta god hoće, te da ga to ne zanima niti u tome planira učestvovati.

– Sad se vidi izdajničko ponašanje. Predmet prigovora nije bio izbor delegata nego povrijeđena procedura, da se da mišljenje neke strane, PDP-a u tom slučaju, ništa drugo. A CIK poništava svoju ranije donesenu odluku – napomenuo je Dodik.

On je poručio da se na nivou BiH neće donijeti nijedan zakon koji bi bio na štetu Republike Srpske, napominjući da se zaboravljaju „uspjesi“ PDP-a i Mladena Ivanića koji je na nivo BiH prenio indirektne poreze, vojsku, sudove…

– Sad tamo ponovo treba da dođe PDP. Bio je dva puta tamo. Najbolji srpski ministar kod muslimana je (Igor) Crnadak – dodao je Dodik.

On je naveo da bi lider PDP-a Branislav Borenović Republiku Srpsku predao za 24 minuta.

– To i jeste cilj, da se Republika Srpske svede na protokolarnu ljušturu. Da ukinu Republiku Srpsku ne bi bilo ni srpskog naroda. Kad Miloradu Dodiku srede porodicu, onda će sređivati Željku, Radovana, pa svakoga ko nešto kaže. Ali, dok je Milorad Dodik ovdje nećete to dobiti – naglasio je Dodik.

Predsjednik CIK-a BiH Irena Hadžiabdić izjavila je danas da će u ponedjeljak, 1. jula, biti organizovano žrijebanje za petog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sud BiH odbio je ranije žalbu SNSD-a na odluku CIK-a koja je krajem maja ponovo priznala listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Komisije je ranije rečeno da su dobili rješenje Suda BiH kojim se odbija žalba SNSD-a, odnosno potvrđuje odluka CIK-a o potvrđivanju rezultata posrednih izbora za Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske.