Dodik: Državnički i patriotski nastup Vučića u Njujorku

45
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao državnički i patriotski nastup na zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

– Veoma jasan, bez kalkulacija, državnički i patriotski nastup Vučića u kojem je jasno rekao da različiti aršini ne mogu da se upotrebljavaju u istim situacijama na različitim mjestima i u različito vrijeme – rekao je Dodik za MIS Televiziju.

Prema njegovim riječima, Vučić je zatražio da UN osiguraju teritorijalni integritet Srbije u skladu sa Rezoliciju 1244, što je veliki korak za predstavljanje tih stvari.

Dodik je istakao da je nesumljivo da je Vučić lider koji ima snagu i autoritet da to kaže i dodao da je njegov nastuo bio snažan i neuobičajen za lidere koji dolaze sa ovog prostora.

Govoreći o razgovorima sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, Dodik je rekao da cijeni njegove stavove kada je riječ o procesima i dešavanjima u BiH.

– Njegovi stavovi o poštivanju Ustava i organizaciji BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, isti su sa onim što ja govorim i to je važno – rekao je Dodik.

On kaže da se razlikuju po pitanjima iz istorije, jer je teška istorija Srba i Hrvata, ali da se mora gledati kako stabilizovati sadašnje prilike i ići dalje i očuvati Srpsku, koja pokazuje svoju vitalnost, sve više se uvažava u regionu i smatra se važnim i nezaobilaznim faktorom ustavog porekta BiH.

– Prije šest, sedam godina svi su bili udruženi protiv Republike Srpske – Hrvati, muslimani i međunarodni faktor, a sada to nije tako, jer situacija nije dozvolila da se provede majorizacija nad Hrvatima kako to hoće muslimani. To je neminovno dovelo da se i Hrvatska, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, uključi u to pitanje i na to ima pravo, kao i Srbija – rekao je Dodik.