Dodik: General Talić jedan od najzaslužnijih za postojanje Republike Srpske

9
Foto: @MiloradDodik/Twitter

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je general Momir Talić nesumnjivo jedan od najzaslužnijih za postojanje Republike Srpske i da je dao značajan pečat oslobodilačkoj borbi srpskog naroda u vrijeme Otadžbinskog rata.

Dodik je rekao novinarima u Piskavici kod Banjaluke, gdje je obilježeno 20 godina od smrti nekadašnjeg komandanta Prvog krajiškog korpusa i načelnika Glavnog štaba VRS, da general Talić nije oklijevao i da je uspješno vodio svoju vojsku.

Predsjednik Srpske je ukazao da su zapadnjaci pokušali da osude generala Talića, ali da nisu imali razloga, tako da je sve što su pokušali bilo samo atak na čovjeka.

„Dvadeset godina je prošlo od smrti važnog čovjeka našeg naroda, koji se borio za slobodu, nikada nije popustio i bilo mu je jasno poznato na koji način tu borbu treba da vodi. Zato se ovdje trebamo okupiti“, naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je generalu danas podnio raport u smislu stanja Republike Srpske.

„Rekao sam da je ona tu, da je slobodna, da je u istim okvirima, da isti atakuju, ali da mi branimo našu slobodu“, istakao je Dodik.

Podnoseći „raport“ generalu Taliću, Dodik je u obraćanju prisutnim rekao da nema slobode za srpski narod bez države, kao i da je odluka o ukidanju VRS bila duboko pogrešna, donesena u uslovima ogromnih pritisaka i prijetnjom da će biti sklonjena Republika Srpska ako se to ne uradi.

„VRS je časna vojska i ja se kao predsjednik Republike Srpske ni danas ne osjećam manje u ulozi kamandanta vojske kako to Ustav govori, kao što je bilo i ranije“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska stoji dobro bez obzira na napade i da neće propasti, kao i da za to ima garancije i Rusije.

Prema njegovim riječima, Srpska nije ni sama ni usamljena, a narod se mora hrabriti i osloboditi straha od stranaca.

„Generale, Srpska je ovdje u svoj svojoj veličini i svemu onome za šta smo se zajedno borili. U Republici živi slobodan narod. Srpska je izdržala odgromne pritiske i danas to isto proživljava, ali je odlučna jer je ovaj narod voli i dao je za nju sve najbolje što ima i daje i danas. Bez Srpske, generale, nema srpskog naroda ovdje, nema ni tvoje Piskavice, ni mojeg Lijevče polja“, naveo je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska danas nema vojsku, ali da ima časne pripadnike Oružanih snaga BiH koji baštine tradiciju i dobri su nasljednici VRS.

Dodik je rekao da je neopravdano što je general Talić odveden u Hagu, a kad je obolio pustili su ga zato što protiv njega nisu imali ništa.

„Učinićemo sve da sjećanje na tebe i našu borbu ostane trajno“, naglasio je Dodik.

General Momir Talić umro je 28. maja 2003. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.