Dodik: Helez je koristan idiot koji zamlaćuje javnost

9
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez „koristan idiot“ za snage koje žele da održe priču o nekom mogućem sukobu.

Dodik u ratnohuškačkim izjavama Heleza vidi njihovu nemoć da nešto urade.

– Niti prezentuju vojsku, niti mogu nešto da urade. Helez je korisni idiot koji skreće pažnju i diči se da je dobio 20 miliona KM u budžetu za nabavku helikoptera, kako on to kaže. U suštini ne može da popravi ni one rage koje tamo postoje, a kamo li da nabavi novi – rekao je Dodik novinarima na Mrakovici.

On je istakao da Helez time zamlaćuje i laže svoj narod, a onda i čitavu javnost, te da u njenu nema nikakve posebne snage.

– Kad mi razgovoramo o tome da je BiH nemoguća, onda nas pitaju da li će biti rata? Uloga muslimana i njihovih kadrova jeste da stvore prestavu da će biti rat ako se nešto njima politički desi. Gotovo nemoguća patološka situacija u kojoj oni uporno žele da nas zadrže u BiH, a usput bi degradirali sve, od identiteta do naših prava i Ustava BiH i još očekuju od nas da tome aplaudiramo – rekao je Dodik.

On je ukazao da su to sve zablude i da od toga nema ništa.

Dodik je istakao da se u stvarnom životu dešava to da Denis Bećirović uzurpira funkciju u Predsjedništu BiH, što Srpska vidi kao rušenje BiH.

– Bećirović kad ode u Italiju i kad se sastane sa njihvim državnicima, on predstavlja samo sebe, ne predstavlja BiH. On ne predstavlja BiH ni ovdje – rekao je Dodik i podsjetio da je uloga predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da koordiniše rad ostale dvoje članova, zakaže sjednice i ništa više od toga.

Stav koji se iznosi, kaže Dodik, moraju da dogovore sva tri člana Predsjedništva BiH i samo taj stav je legalan i legitiman.

– Dakle, oni na taj način najbolje dijele BiH. Oni svojataju BiH i pokušavaju da skrenu pažnju, kako su to naučili decenijama, i dobijaju podršku od jednog jednog zapadne javnosti. Ali i to je pomalo gubi snagu – rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpka želi mir i da se provede Dejtonski sporazum striktno onako kako je napisan.

– Dejtonski sporazum je već degradiran, on je razvaljen. Ustav BiH postoji, ali politička stvarnost je nešto drugo. Imate na stotine vanustavnih tijela i organa koji su nametniti prostom silom visokih predstavnika i Ustavnog suda po sistemu ako prođe, prođe, ako se održi, održi. Mi vam poručujemo da se neće održati – rekao je Dodik.

Ako hoćete, kaže Dodik, vratite nas na Dejtonski sporazum i slovo Dejtona i mi nemamo ništa protiv da ostanemo u BiH, ali da vanustavna i vandejtovska BiH neće biti prihvaćena.