Dodik: Incku smeta ime Karadžića, a ne smeta Izetbegovića, „Zelenih beretki“, Jure Francetića ili Mile Budaka

35
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je Valentin Incko bošnjački lobista i faktor nestabilnosti u BiH i što prije on ode, prije će se stvoriti uslovi za dogovor i stabilizaciju u BiH.

– Uslovljavanje neizabranog stranca šta i kako u jednoj zemlji može da se zove, zasjenilo je manire okupatora kojih se ova zemlja nagledala. Zanimljivo je da mu smeta ime Radovana Karadžića, a ne smeta ime Alije Izetbegovića, „Zelenih beretki“, Jure Francetića ili Mile Budaka, po kojima ulice u FBiH nose imena – istakao je Dodik upitan da prokomentariše Inckov apel srpskom članu Predsjedništva BiH da promijeni naziv Studentskog doma na Palama i ukloni počasnu tablu sa imenom „Radovan Karadžić“ i ako to ne uradi do narednog sastanka Savjeta bezbjednosti u maju bi trebalo da se suoči sa „zabranom putovanja u sve zemlje EU“.

Dodik je naglasio da je Incko, od tumača sporazuma što mu je mandat, dao sebi zadatak da nam projektuje ne samo budućnost nego i prošlost.

– Mislim da je to za čovjeka njegovih gabarita pretežak zadatak. Ovdje je toliko dugo da je morao da shvati da narodi u BiH ne gledaju isto ni na prošlost ni na budućnost – rekao je Dodik.

On je ocijenio da Incko ovdje gubi vrijeme i da bi korisniji ovih dana bio svojoj državi čiji je glavni grad bio meta islamskog terorizma.

– Da se vrati kući imao bi šta da ispriča vlastima svoje zemlje o toj temi, jer je toliko godina proveo u BiH da je mogao da nauči mnogo o terorizmu, onima koji regrutuju teroriste i njihovim rutama – zaključio je srpski član Predsjedništva BiH.