Dodik: Istočnu gasnu konekciju ne uslovljavati južnom

12
Foto: Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da pitanja koja su razvojnog karaktera u BiH ne bi trebalo da budu uslovljavana i da se o uspjehu može govoriti samo onda kada se dođe u situaciju da niko ne osporava nijedan razvojni projekat.

Nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova u Savjetu ministra Elmedinom Konakovićem, Dodik je istakao da Srpska nikada nije pravila problem u vezi sa južnom gasnom konekcijom i da se ovo pitanje, u vezi sa kojim postoji određen stepen nesaglasnosti bošnjačkih i hrvatskih predstavnika, ne smije uslovljavati istočnom gasnom konekcijom.

On je rekao da priča o gasovodu traje već deset godina i da se još nalazi na početnoj mjeri koja se odnosi na otpočinjanje pregovora sa Srbijom.

– To nije konačan dogovor već otpočinjanje procedure koja je ionako složena, dugotrajna, ali smo čekali i da počnemo – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da je Republika Srpska zainteresovana i za rješavanje investicije vrijedne oko milijardu KM u vezi sa hidroelektranom „Buk Bijela“, ali i aerodroma u Trebinju, te da nema ništa protiv da se ide i u modernizaciju aerodroma u Bihaću.

Dodik je ponovio da Srpska nema ništa protiv da budu realizovane investicije u Federaciji BiH (FBiH), za koje je potrebna saglasnost zajedničkih institucija, te naglasio da Srpska ranijih godina nikada nije blokirala projekte u FBiH, iako je prinuđena u posljednje vrijeme da vodi takvu politiku.

– Prije 15 godina potpisao sam saglasnost da se gradi gasovod koji ide preko Grčke i Albanije i dolazi u BiH. Nikada nisam rekao da je Republika Srpska protiv toga i da to zaustavi. Kada je trebala da se radi rekonstrukcija bolnice u Tuzli potpisao sam, ali smo onda vidjeli da ne može da se radi rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra Srpske – dodao je Dodik.

On je rekao da Srpska nema problem ni da razgovara o donaciji SAD-a kada je riječ o defanzivnim helikopterima, ali i ostalim pitanjima.

Foto: SRNA

Kada je riječ o ispunjavanju 14 prioriteta neophodnih za napredovanje na evropskom putu, Dodik je rekao da Srpska želi da razgovara o svim prioritetima i da joj se ne sviđa što Evropska unija izvlači određene prioritete i nameće dnevni red.

– Saglasili smo se da EU sa svojom politikom ovdje nije stimulativna u pogledu održavanja volje za evropskim putem i da će se ti odnosi morati redefinisati – istakao je Dodik.

On je najavio da će u maju Sarajevo posjetiti evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji sa kojim će razgovarati o svim pitanjima, te ocijenio da je Evropa fokusirana na neka druga pitanja, ali ne i na projekte koji su dogovoreni, ali se ne realizuju.

– Oni pokušavaju da kažu da je u BiH ista situacija, što nije tačno. Formiranje Savjeta ministara, donošenje budžeta i ostalih akata svakako nije isto i nije bilo vidljivo u nekim ranijim periodima – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da treba rješavati i pitanje zaštite domaće proizvodnje.

– Ako hoćemo da BiH bude država, onda mora da donosi mjere – naglasio je Dodik.

On je konstatovao da je u BiH stočni fond gotovo uništen jer se nije na vrijeme pristupilo zaštiti i donošenju adekvatnih mjera, a EU je nametnula svoje standarde i neka svoja tržišta zatvorila za proizvođače iz BiH.

Foto: SRNA