Dodik: Izbor delegata opozicije u Dom naroda urušava povjerenje u izborni sistem, slijede tužbe

12
Foto: SRNA

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ta stranka odbacuje proceduru i blamažu koja je doprinijela tome da na kraju Centralna izborna komisija (CIK) BiH dodijeli mandat delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske kandidatu PDP-a i najavio da će SNSD koristiti sva politička sredstva da se izbori za zaštitu interesa Srpske u Domu naroda.

– To ne može da se prihvati kao legitimno i legalno. Mi smo spremni da, koristeći sva pravna sredstva, u vezi s tim idemo do Strazbura i tamošnjeg Evropskog suda za ljudska prava – rekao je Dodik, ističući da se takvim izborom delegata opozicije urušava povjerenje u izborni sistem.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednica Izvršnog komiteta i Predsjedništva stranke nagalsio da će na tom planu pojedinačnu privatnu tužbu podnijeti i kandidat SNSD-a i to protiv svih članova CIK-a zbog zloupotreba i kršenja zakona.

– Ne vjerujemo u pravosuđe BiH i odbijamo sve to, ali hoćemo da pokažemo kolika je ovo sve blamaža i ništa drugo. Takođe, kada je riječ o procesu protiv mene pred pravosuđem BiH, ja sam na to pristao kako bih pokazao koliko je sve to besmisleno – rekao je Dodik.

On je naglasio da se navedenom blamažom koju je napravio CIK uz podršku nekih institucija BiH nastoji smanjiti snaga SNSD-a.

– Ali to će pojačati našu snagu. Ostaćemo kompaktni – rekao je on.

Dodik je ponovio da izbor delegata u Domu naroda primarno treba da vrši Narodna skupština, te da je ono što su napravili CIK i drugi faktori neprihvatljivo podmetanje.

– Mi smo od početka znali da će na žrijebanju biti izabran kandidat opozicije, o čemu govore i neki raniji takvi neobjektivni postupci – rekao je Dodik.

CIK BiH je 1. jula, mimo svih zakonskih procedura, dvije godine nakon legalno i legitimno sprovedenih izbora, izvukao iz bubnja kandidatsku listu PDP-a na žrijebanju za dodjelu mandata iz reda srpskog naroda iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Imajući u vidu da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština Republike Srpske, ovim načinom izbora delegata nije se poštovala volja građana.

Osim liste PDP-a, u bubnju je bila i lista Ranke Perić Romić na kojoj je Snježana Novaković Bursać iz SNSD-a, koja je u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon opštih izbora 2022. godine izabrana u Dom naroda.