Dodik: Kako je Krim želio da bude dio Rusije, mi želimo da se odvojimo od BiH

15
Foto: Screenshot

Građani Krima su odlučili da budu dio Rusije, ovo bi trebalo budemo poštovano, baš kao i naša želja da se odvojimo od BiH, rekao je i intervjuu za Jerusalim post predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je rekao je da je Zapad dozvolio referendum u Crnoj Gori, te podržao odluku Prištine da se „otcijepi“ od Srbije.

– Na Kosmetu, većina u parlamentu je bila dovoljna da odluči. Ali kada je narod Krima glasao na referendumu za priključenju Rusiji, Zapad je rekao da je to pogrešno. Zašto se zapadne sile se miješaju u naše poslove – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Zapad potpuno ignorisao riječi ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Vidjeli smo šta se dešavalo 2014. godine u Ukrajini. Ustanak ekstremista protiv legalnog i demokratski izabranog predsjednika. Čak je Putin i tada pokušao da spriječi rat i dao saglanost na sporazume iz Minska. Regioni Donbasa su ostali unutar Ukrajine, ali su trebali dobiti veći stepen autonomije – podsjetio je Dodik.

Podsjetio da da su sponzori sporazuma bili tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel i bivši predsjednik Francuske Fransoa Oland.

– Zapad nikada nije bio ozbiljan što se tiče sporazuma iz Minska i namjera je bila da se Ukrajini da vrijeme da se organizuje i da se pridruži Zapadu – rekao je Dodik.

Istakao je da sada Zapad omogućava Ukrajini da koristi rakete i avionie za napad na Rusiju.

– Ja se plašim eskalacije, ali se nadam da će mir zavladati – rekao je Dodik.

Naveo je da ima veoma dobar odnos sa Putinom.

– Za razliku od drugih, ne krijem to. Mislim da on je veliki državnik, koji štiti interese svoje zemlje i svog naroda. Mogu potvrditi da nije od onih koji vole da povređuju druge u cilju stvaranja haosa u svijet. Ima ih na Zapadu koji su histerični zbog veza između nas i Rusije. Ali dobijamo ništa sa Zapada. Rusija je tradicionali prijatelj Srbima – naveo je Dodik.
nacija.

Dodik je rekao da je Evropa glavna žrtva sukoba.

– Šta je Evropa bez ruskih resursa? Vidimo odgovor za ovo danas. Nema više jeftinog ruskog gasa ili drugih ruskih resurse i evropska ekonomiju se ruši. I tako Evropa gubi na značaju – rekao je Dodik.

Dodik smatra da je američki interes da spriječi približavanje Evrope i Rusije.

– Kao takva veza, stvorila bi ozbiljnu konkurenciju za SAD – jasan je Dodik.