Dodik: Kada sam vidio da treba da sjedim sa Šmitom, nisam htio da kvarim idilu o kojoj govori Konaković

15
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Mostarski sajam ima veliki značaj i uvijek sam cijenio trud, kao i lični integritet, koji u ovaj događaj godinama ulaže Dragan Čović. I to ništa nije sporno. Međutim, kada sam vidio da treba da sjedim za stolom s Kristijanom Šmitom, onda nisam htio da kvarim idilu o kojoj Konaković govori i da remetim osjećaj uspjeha u formiranju Vlade Federacije, onako kako je formirana, poručio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

– Sve drugo je izvan tog – uspješna usaglašenost o kojoj je govorio Konaković, koji kaže da je za dogovor, a onda mimo bilo kakvog dogovora nameće stav kako će BiH glasati u Savjetu Evrope o takozvanom Kosovu, ili kako da se glasa u UN-u bez konsultacija s Predsjedništvom BiH. To nije dogovor, već kršenje dogovora – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da priča o gasovodu iz Srbije traje već 15 godina i zna da nivo BiH treba da da formalnu saglasnost za dodirnu tačku.

On dodaje da Konaković pojašnjava da je to voluntarizam Republike Srpske, što nije tačno u pogledu voluntarizma.

– Svih ovih godina pokušavali smo da se dobije formalna saglasnost za gasovod i dalje ne razumijemo zašto ne može. Po tom pitanju isto je bilo još od Zlatka Lagumdžije pa do danas. Na zadnjem radnom sastanku s predstavnicima „trojke“ rečeno je da razvojni projekti neće biti zaustavljani. A jedan od razloga zašto nije održana posljednja sjednica Savjeta ministara je upravo tačka dnevnog reda o gasovodu. Onda se nakon toga dodaju druge tačke dnevnog reda, a ta konekcija izostavi. To nije dogovor i ne može biti – istakao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske napominje da sada ide njihova priča o južnoj konekciji, što je samo novo uslovljavanje.

– Ali, mi nemamo ništa protiv stavljanja te južne konekcije na dnevni red sjednice Savjeta ministra – rekao je Dodik.

Što se tiče zakona o spoljnim poslovima, Dodik podsjeća da BiH ga nikad nije imala i o tome treba da se dogovara.

Dodik kaže da Konaković spominje i zakon o VSTS, koji je problematičan i on predstavalja jedan od prijedloga Evropske komisije iz 14 prioriteta.

– Ali kako to da se iz prioriteta izdvaja samo ono što odgovara Bošnjacima ili ko je taj koji kaže šta je to što je bitnije od drugog iz tih prioriteta – upitao je Dodik.

Ono što je danas moglo da se vidi, dodaje Dodik, da he Konaković s HDZ-om postigao dogovor o Izbornom zakonu i to je dobro.

– Nadam se da će taj dogovor biti održiv. Vidjećemo – rekao je Dodik.