Dodik: Mađarski privrednici dobri partneri

8
Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas u Banjaluci da su mađarski privrednici dobri partneri za razvoj i osmišljavanje poslova sa preduzetnicima iz Srpske.

– Drago mi je što će privrednici iz Mađarske danas biti u prilici da se više informišu o Republici Srpskoj i da na bazi toga kreiraju poslovne odluke – rekao je Dodik na otvaranju Poslovnog foruma koji je okupio više od 100 kompanija, od kojih više od 20 iz Mađarske.

On je istakao da premijer Mađarske Viktor Orban uporno radi na stalnom unapređenju odnosa njegove zemlje i Republike Srpske.

– Mađarska je zemlja koja je podržala naš put ka Evropi. Republika Srpska podržava put BiH i ovog regiona ka EU. Želimo na ovom putu da budemo vidiljivi i sačuvamo institucionalni kapacitet i oni koji će sa stanovišta svojih interesa učestvovati – dodao je Dodik.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

Prema njegoim riječima, ovakav stav nije protivan bilo čemu.

– Privrednicima iz Mađarske u Republici Srpskoj nudimo niz prednosti. Možete da računate da ćemo premijer Srpske Radovan Višković i ja, ali i svi koji rade ovdje razgovarati sa vama o posebnim uslovima poslovanja – kaže Dodik.

On je naveo da svaki mađarski privrednik ima posebne uslove u Republici Srpskoj.

– Privrednicima će biti omogućeno da najbrže moguće dođe do realizacije poslova i sporazuma. Republika Srpska može ponuditi vjetro i električnu energiju onima koji žele da razvijaju realnu proizvodnju – kaže Dodik.

Foto: SRNA/Borislav Zdrinja

On je naveo da je Srpska spremna za razgovor o dugoročnoj isporuci električne enegrije.

– Želimo da vas stimulišemo, a Republika Srpska ima porez na dobit 10 odsto, nema poreza na dohodak. Kada se plati porez na dobit privrednici slobodno mogu raspolagati sa ostatkom profita. Ovakvu politku nećemo mijenjati a uz niz stimulativnih mjera koje možemo da ponudimo nemojte oklijevati da ovdje započnete posao – rekao je Dodik.

On je naveo da privrednici iz Srpske i Mađarske treba da iznađu najbolje modele saradnje.