Dodik: Napuštanje „ceremonije“ dobra poruka Milanovića

91
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da je dobra poruka to što je hrvatski predsjednik Zoran Milanović napustio ceremoniju u Okučanima jer je istaknut ustaški natpis „Za dom spremni!“.

– To je dobar put da se odnosi počnu u znatnoj mjeri normalizovati. Vjerujem da će Hrvatska i Srbi u cjelini naći način da naprave miroljubiv kontakt – rekao je Dodik novinarima u Gradišci, gdje je prisustvovao obilježavanju 25 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Bljesak“.

Bez obzira na sve, kaže Dodik, Srbi će se sjećati svih žrtava.

– Kultura sjećanja na naše žrtve mora biti prenesena na mlade generacije, jer ako se ne sjećamo onoga što smo preživjeli, može se desiti da bude ponovljeno – istakao je Dodik.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović napustio je obilježavanje 25 godina od akcije „Bljesak“ u Okučanima zato što je jedan od aktera proslave pokazao majicu na kojoj je ustaški pozdrav: „Za dom spremni!“.

– Ja u tome ne želim učestvovati. To je namjerna provokacija i smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće, gdje god bude ovakva situacija, u tome neću učestvovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem – oni moraju – rekao je Milanović.