Dodik: Mir i sloboda su ključni za Srbe

13

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Beogradu da su mir i očuvanje slobode ključne riječi srpskog naroda i naglasio da se borbeno treba odnositi prema ciljevima, da ne treba dopustiti da ih neko drugi nameće.

Dodik je istakao da se Srbija danas pod liderstvom predsjednika Aleksandra Vučića oslobidila tutorstva stranih ambasada koji su upravljali političkim životom Srbije.

– Srbija je danas uvažena i može da podržava Srbe gdje god oni bili. Vučić je uložio veliki napor i obezbijedio da se čuje naš glas i u Generalnoj skupštini UN gdje su se veliki sa ignorancijom odnosili prema malim državama – rekao je Dodik obraćajući se prisutnima u Beogradu na centralnoj manifestaciji obilježavanja Svesrpskog sabora „Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Vučić je, kaže Dodik, animirao veliki dio svjetske populacije čiji predstavnici nisu glasali u UN za sramnu rezoluciju i izrazio zahvalnost predsjedniku Srbije.

– 109 zemalja u odnosu na 84. To nije većina. Da nije bilo buđenja Srbije o tom pitanju danas bi naša nerođena djeca imala etiketu genocidonog naroda. Oni koji su činili genocid nad nama oprali bi svoju biografiju. Nijemci su sramno bili iza te rezolucije – istakao je Dodik.

On je dodao da su pred Srbima teška vremena i odluke, ali da malo koji narod na Balkanu može da kreira svoj put u saradnji sa drugim narodima.

– Mi se danas okupljamo ne da bi pokazivali negativan odnos. Sa nama treba da budu svi koji s nama žive mir i slobodu, uvažavaju srpske žrtve i uvažavaju da smo slobodni narod i koji misle da zajedno možemo čuvati slobodu – istakao je Dodik.

Ukazao je da nije bilo svaki put lako objašnjavati u Srbiji probleme i izazove s kojima se suočava Srpska, ali da je danas drugačije jer u Beogradu postoji razumijevanje.