Dodik: Mišljenje Ambasade SAD o imovini je obično mlaćenje prazne slame

42
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Dokaz da je Republika Srpska u pravu kada ne želi da komunicira s onima koji na najgrublji način skrnave Dejtonski mirovni sporazum je ponovljeni stav Ambasade SAD o imovini, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

– Pozivajući se na član 1 Ustava, Ambasada SAD ga zlonamjerno djelimično citira. U tom članu se navodi: „Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modifikovanom ovim Ustavom i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.“ Ustav je precizno definisao tu unutrašnju strukturu i kaže: „Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.“ I tu je sve jasno napisano. Pitanje imovine riješili su Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i sva imovina na teritoriji Republike Srpske pripada isključivo Republici Srpskoj. Kao što i imovina na teritoriji Federacije BiH pripada isključivo Federaciji BiH. O tome neće i ne može biti bilo kakve rasprave – poručio je Dodik.

Dodik ističe da ukoliko neko želi da razbije BiH, onda je nepoštovanje odredaba Ustava najbolji način.

– Ambasada SAD u BiH nije ni pozvana niti ovlaštena od bilo koga da tumači Dejtonski mirovni sporazum, a pogotovo ne Ustav BiH, tako da njihovo mišljenje o imovini nije obavezujuće ni za koga. To je obično mlaćenje prazne slame, što bi rekao naš narod – istakao je Dodik.