Dodik: Muslimani preuzimaju pravosuđe

39
Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da muslimani u BiH preuzimaju pravosuđe i da je dokaz toj tvrdnji činjenica da je na mjesto predsjednika Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH doveden čovjek iz ovog naroda.

Dodik je istakao da svi u BiH znaju, a pogotovo u Sarajevu, da se želi od sudskog procesuiranja spasiti Osman Mehmedagić Osmica (direktor Obavještajno bezbjednosne agencije BiH).

– Osmica ne ispunjava elementarne zakonske uslove, a to je da ima visoku stručnu spremu za obavljanje ovako važnog posla. I sada mi treba da budemo blesavi i da kažemo to je uredu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da i disciplinskim postpucima u pravosuđu rukovode muslimani.

– Opšte je bezakonje i strah, a sve to radi OBA. Procesima u pravosuđu upravljaju službenici Ambasade SAD u BiH što je neprihvatljivo. Suočio sam se prije prošlih izbora za činjenicom da je drugi ili treći čovjek Ambasade SAD u BiH tražio od pravosuđa da po svaku cijenu budem procesuiran. Šta će nama takvi ljudi ovdje, jer se postavlja pitanje kako zatvoriti nekoga za koga nema dokaza. Sada se želi srpski i hrvatski kadar zatvoriti kako bi bile sprovedene njihove političke ideje – zaključio je Dodik.