Dodik: Muslimanska strana brani Dejtonski sporazum da bi ga srušila, a ne da bi ga održala

11
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da još nismo sigurni da li će rezolucija o Srebrenici proći, a ističe da će, ukoliko prođe, situacija biti potpuno nejasna.

– Ako imate veći broj zemalja koje su „protiv“ i „uzdržane“ u Generalnoj skupštini od onih koji će glasati „za“ to onda nije vjerodostojna priča – rekao je Dodik u intervjuu za ATV.

Komentarišući činjenicu da su Bošnjaci već izračunali da će rezolucija proći, Dodik kaže da oni od početka tako nastupaju.

– Oni nas optužuju za rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a njihov muslimanski ambasador, mimo Dejtona i Ustava, pokrene tu inicijativu mimo BiH. To nije rušenje Ustava i Dejtona, samo ono što uradi Republika Srpska i Milorad Dodik je apriori rušenje Dejtona, to je po njihovom tumačenju. Na kraju krajeva, muslimanska strana nikada nije ni pristala da se Dejtonski sporazum usvoji u Parlamentu, a sada ga tako brani. Oni ga brane da bi ga srušili, a ne da bi ga održali – to je ključno pitanje gotovo svih odnosa sve ovo vrijeme. Zato su imali koncept evropski put u kojem su mislili da će dobiti daleko više centralizacije a sada se vidi da to baš ne može tako – rekao je Dodik.

O Bezbjednosnom forumu u Sankt Peterburgu

Dodik je u intervjuu za ATV rekao da je učešće na Bezbjednosnom forumu u Sankt Peterburgu bilo korisno te da se na forumu vidjela je nova konfiguracija svijeta.

Dodik je podsjetio da je na forumu učestvovalo 120 zemalja svijeta.

– Činjenica da sam imao priliku da prvi od stranaca govorim na Forumu govori o tome koliko su naše prisustvo ovdje uvažili. S druge strane, mi moramo da vodimo računa o tom narastajućem svijetu koji dolazi, upravo o Evroaziji. Problem je što Zapad nije uspio da ovlada Evroazijom, on je izgubio Evroaziju i to se vidi. Evroazija više ne postoji kao lak plijen Zapada, bez toga oni ne mogu da konsoliduju svoje dugoročne ciljeve. Kada imate u vidu, nelogično je da Amerika, Britanija, Kanada, Novi Zeland ovo što su napravili posebnu organizaciju koju su nametnuli i Evropskoj uniji, koja nema više od 500 hiljada stanovnika da se oni nametnu svijetu koji ima tri milijarde ljudi. To samo po sebi ne može – rekao je Dodik.

Dodik je dodao da se od predstavnika zemalja koje su učestvovale na forumu moglo čuti da oni poštuju suverenitet država, da se ne miješaju u unutrašnje stvari, da prihvataju demokratski izabrane predstavnike.

– Da li je to neuvažavanje? Ja mislim da je to potpuno uvažavanje. Kada slušate ove po Sarajevu oni će reći Dodik je Putinov – ja nisam Putinov, ja sam čovjek Republike Srpske, ja sam čovjek koji pokušava da vidi kao svijet kreće i da mogu Republiku Srpsku da lociram na najbolji mogući način. Smatram da ukoliko Republika Srpska ostane u kolonijalnom statusu u trenutku formiranja nove strukture globalnog svijeta da ćemo mi izgubiti naše slobode i naša prava i zato ova borba. To što neki to vide na drugi način o tome možemo poslije – naveo je Dodik.

Sukob u Ukrajini boli Ruse

Dodik se osvrnuo i na specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini.

– Niko ovdje ne likuje na stradanje. Sukob u Ukrajini boli Ruse. Oni nisu euforični, iako ostvaruju napredak, ali ne vidite ovdje tu vrstu euforije. Više imaginarne euforije imate u Evropi nego ovdje – dodao je Dodik.