Dodik: Na Delfi forumu u Atini otvorena i tema dezintegracije

24
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik učestvovao je u Atini na šestom Delfi ekonomskom forumu.

Na forumu se razgovaralo i o sveukupnim odnosima u svijetu kao i o stabiliziaciji Evropske unije.

– Dominanto pitanje nije samo integracija, već i dezintegracija, što nekada uopšte nije bila tema. Posebno nakon izlaska Velike Britanije. U Evropi to nikada niko prije nije spominjao, uvijek se pričalo samo o integracijama, a sada već vidimo različita mišljenja o daljem razvoju EU – istakao je Dodik za RTRS.

Dodik kaže da je izlazak Velike Britanije imao veliki uticaj.

– Sad se dešava da jedna zemlja čije je ekonomija jednaka kao 20 zemalja EU zajedno izlazi iz Unije. Mnogi to upoređuju sa SFRJ i momentom kada je Slovenija izašla iz jugoslovenske federacije – izjavio je Dodik.

Dodik ističe da Evropska unija traži nove odgovore, te i da nakon migrantske krize sama EU nije ista.

– EU je nekad bila „podijeljena“ na sjever i jug, a sada sve više na istok i zapad. Posebno zemlje „Višegradske grupe“ koje su kompaktne kada su u pitanju migranti – izjavio je Dodik.

Ističe da migrantska kriza ostaje i dalje problem.

– I ovdje smo razgovarali o tome. Evropa koja je pozvala migrante se ponaša cinično, žele da jedan dio migranata trajno ostane u BiH. A znamo da su migranti upravo preko EU, tačnije Grčke i Bugarske došli do Srbije i BiH – naveo je Dodik.

Naglasio je da je dobio hrabrujuću poruku od grčkih zvaničnika.

– Rekli da će Grčka spriječiti dalji prolazak migranata. Ali, već znamo, ako se jedan put zatvori, može se otvoriti drugi. Meni je drago što Republika Srpska ima svoj stav po tom pitanju koji je već poznat, a to je da nećemo da pravimo nikakve migrantske centre. To nije nehuman odnos, već zaštita naših vrijednosti. A možemo im pomoći samo oko tranzita – rekao je Dodik.

Dodik kaže da Grčka razumije probleme u BiH i regionu.

– Mnogi koji su učestvovali na forumu dobro razumiju lokalne probleme kod nas i vrlo dobro znaju šta je Republika Srpska i šta je BiH. Zaintersovani su da pomognu za evropski put, ali ne sve zemlje – istakao je Dodik.

Napomenuo je da Grčka želi da pomogne, ali da postoje druge zemlje iz zapadne Evrope koje nisu zainteresovane za dalje proširenje Evropske unije.

– To se vidi najbolje kroz činjenicu da su prije skoro dvije godine uspostavljena nova pravila koja se tiču proširenja i daleko su oštrija nego što su bila. Kriterijumi su postavljeni jako visoko i kad pogledate BiH i 14 kriterijuma, teško da se sve može ispuniti, kao na primjer prenos nadležnosti za neka evropska pitanja – pojasnio je Dodik za RTRS.

Ističe da za BiH to nije ništa novo.

– Mi smo to slušali zadnjih 20 godina kada su tražili da se izmjeni Ustav i da institutucije BiH odlučuju o svim evropskim pitanjima, a koliko vidimo sve je evropsko pitanje. Zato moramo biti oprezni i razumijeti stvari i moramo čekati – poručio je Dodik.