Dodik: Najveća prijetnja bezbjednosti u BiH je Kristijan Šmit

23
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je najveća prijetnja bezbjednosti u BiH Kristijan Šmit koji se lažno predstavlja, dodajući da je dobro što će se srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sutra obratiti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

Komentarišući Šmitov izvještaj Savjetu bezbjednosti UN, Dodik je rekao da on brani ustavni poredak, a da je u Šmitovom izvještaju pomenut više od 50 puta u negativnom kontekstu.

– Znaju svi da lažu. Republika Srpska od kada je ja vodim je mirna, stabilna i usmjerena ka razvoju. U Republici Srpskoj nema nasilja, kako oni to prikazuju – istakao je Dodik odgovarajući na pitanja novinara u Banjaluci.

On je ponovio da Šmit nije imenovan u Savjetu bezbjednosti UN, da je BiH neprihvatljiva ukoliko nije ustavna i da Republika Srpska neće ostati u BiH koja nije ustavna.

– Šta je tu retorički problematično? Šta treba da kažem, da ne postoji Ustav, da je on visoki predstavnik pa da budem dobar momak? Ja to nisam, naravno – rekao je Dodik.

Savjet bezbjednosti UN održaće sutra debatu o BiH.